fbpx

Компанія Ахметова обібрала українців на близько 3 млрд грн, – Галабала

Суспільство 16:12, 03.07, 2017

Кіпрська компанія олігарха Ахметова, яка володіє Бурштинською ТЕС, не виконувала інвестиційних зобов'язань перед державою. Натомість шахрайським способом ці інвестиції в сумі близько 3 млрд грн виманили в українців. Це є підставою для розірвання договору купівлі-продажу компанії та передачі її у державну власність.

Про це заявила очільниця фракції "ВОЛЯ", член Ради партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Михайла Саакашвілі Ольга Галабала в п'ятницю на сесії обласної ради.

Галабала відзначила, що у 2012 році Фондом державного майна України та Компанією Ріната Ахметова "ДТЕК ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД" (Республіка Кіпр) укладено договір купівлі-продажу Бурштинської ТЕС за 1,9 млрд грн. В додатку до цього договору був визначений цілий перелік інвестиційних зобов’язань, однак їхня сума не була вказана.

"У відповіді ДФС ми отримали інформацію, що інвестиційні зобов’язання виконувались не кіпрською компанією, яка придбала Бурштинську ТЕС, а ВП "Бурштинська ТЕС" ПАТ "ДТЕК Західенерго"  тобто українською компанією!" – повідомила депутат.

За її словами, зловживання тут в тому, що НКРЕКП встановила тарифи для Бурштинської ТЕС, за якими вона продавала електроенергію. Але цей тариф включав певну суму, яка спрямовувалась у спеціальний інвестиційний фонд. Кошти з цього фонду через українську компанію вкладали в Бурштинську ТЕС.

"Через цей інвестиційний фонд на Бурштинську ТЕС українці сплатили близько 3 млрд грн! В результаті вийшло, що ми з вами оплатили Ахметову інвестиції в його компанію. А кіпрська компанія, яка є власником ТЕС, жодних інвестиційних зобов’язань не виконала. Відбулось величезне шахрайство", – акцентувала Галабала.

Вона звернула увагу, що відповідно до умов договору, в разі порушення Покупцем своїх зобов’язань, в тому числі інвестиційних, Продавець (Держава) має право ініціювати розірвання договору та повернення пакету проданих акцій у державну власність.

Цю умову Галабала запропонувала вказати у зверненні обласної ради до керівництва держави щодо необхідності перевірки умов приватизації Бурштинської ТЕС ПАТ "Західенерго" та виконання інвестиційних зобов’язань ТОВ "ДТЕК". Втім цю пропозицію депутати облради не підтримали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: