fbpx

Композитор Олексій Шмурак розповів гостям Porto Franko про музику

Суспільство 16:27, 18.06, 2017

Сьогодні, 18 червня, в рамках фестивалю "Porto Franko 2017" у театрі кіно "Люм’єр" відбулась зустріч-лекція з композитором, співзасновником та піаністом ансамблю Ensemble Nostri Олексієм Шмураком на тему «Музика та мислення».

Як зазначив на початку зустрічі Олексій Шмурак, його лекторська практика присвячена тому, щоб розмовляти з непідготовленою аудиторією, передає кореспондент Фіртки.

“Фестиваль Porto Franko – це своєрідний протест проти інерції. Зрозуміло, що Порто Франко це метафора, яких дуже багато по країні та світі”,  розпочав Шмурак.

Ми майже ніколи не говоримо про музику, зауважує лектор.

“Як правило, ми говоримо про атрибути, практично ніколи ми не говоримо про тіло музики  простір, настрій, стан”,  зазначив Шмурак.

Якщо доповнити всі підходи до музики та скласти їх разом  отримаємо картину.

“Музика – це єдина практика, яка, крім часу, не вміщує нічого. Є дві градації – стан та жести. Музика вводить нас в певний стан з допомогою інерції, потім переключає нас у якийсь інший час, а також про щось нам нагадує. Вектор та направленість власне і є тілом музики. Є така фраза: Музика – це не ноти, а те, що між ними”,  розповідає композитор.

“Якщо в дитинстві нам грали Шопена  ми виростаємо одними людьми, а якщо Шуфутинського – іншими. Приміром так працює музика. З музикою можна працювати як з наративом, а можна  як зі скульптурою”,  каже лектор.

Крім того, є відмінність між музикою та саунддизайном.

“Кожна людина, якій є що сказати світу, може стати артистом, композитором”,  додав Олексій Шмурак.

Довідково:

Олексій Шмурак – закінчив Київську консерваторію по класу композиції у Юрія Іщенка. До цього навчався композиції у Алли Загайкевич. У 2006-2017 співзасновник, співорганізатор та піаніст Ensemble Nostri Temporis (ENT), який був лідером української камерної сцени нової музики. Як учасник ENT провів низку мультимедійних проектів в Україні, Росії, Білорусі, Польщі та Німеччині.

У 2013 створює разом із артистом Олегом Шпудейком електроакустичний дует “Блук”. У 2014-2014 проводив разом із композитором та віолончелістом Золтаном Алмаші фестиваль сучасної та класичної музики “Гольфстрім”.

З 2014 співпрацює із музичним агентством УХО. З 2016 постійний учасник та автор ідей простору “Плівка”, переважно у співпраці з куратором Дмитром Казаковим. Створював музику на замовлення численних польских, австрійських та російських інституцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: