fbpx

Косівчанам провели незвичайну екскурсію у старовинному будинку Рабинів мур. ФОТО

Культура 09:58, 19.05, 2016

Косівчани стали учасниками незвичайної екскурсії в стінах старовинного будинку Рабинів мур (кін. ХІХ ст). Мистецьку акцію "Ніч у музеї" влаштували Музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини (Косівська філія Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського) разом з Косівським філіалом обласного музею визвольної боротьби імені С. Бандери.

На відвідувачів чекали несподіванки. З темного коридору до екскурсантів виходив єврей-хасид в традиційному вбранні, а екскурсанти дізналися маловідомі факти про період в історії, коли Косів був єврейським містечком, повідомила у Фейсбуці завідувач Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття Вікторія Яремин.

В Музеї визвольної боротьби відвідувачі зазирнули до справжньої криївки, побачили воїна УПА та ув'язнену в радянських концтаборах українську патріотку. У виставкових залах Косівського музею НМіПГ екскурсанти поринули в часи, коли в будинку вирувало студентське життя – розміщувалося училище прикладного і декоративного мистецтва.

В темних залах експозиції для гостей музею відкрилися цікаві сторінки з історії побуту та мистецтва гуцулів: кого на Гуцульщині називали "чорними хлопцями", які містичні вірування були пов'язані з ремеслом гончара, як гуцульська різьба підкорила Європу, що повинна була вміти гуцульська дівчина, щоб успішно вийти заміж.

В кожному експозиційному залі для відвідувачів були організовані майстер-класи: ліпка з глини, гуцульська різьба, прядіння з овечої вовни та ткацтва на старовинному верстаті. Не обійшлося і без містики  таємничий Музейний привид грав на дримбі та веселив учасників екскурсії дотепними жартами.

Наприкінці дійства організатори акції запросили всіх відвідувачів пригоститися гуцульськими сирними кониками.

Організатори акції та актори: увесь колектив Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, подружжя Віра та Олег Рак (Косівський філіал обласного музею визвольної боротьби імені С. Бандери), колекціонер Богдан Петричук, коваль і різьбяр Руслан Яремин, студенти КІПДМ ЛНАМ Микола Болгак та Іван Марків.

Акція "Ніч у музеї" традиційно щорічно проводиться в багатьох країнах світу. Минулого року до неї залучилося 35 000 музеїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: