fbpx

Крах надій: вчені визнали, що не зможуть воскресити динозаврів

Стиль життя 21:12, 04.06, 2017

Британські палеонтологи провели аналіз білка колагену з кісток тиранозавра і довели, що Парк Юрського періоду ніколи не буде існувати.

Виявилося, що білок, виявлений в кістках динозавра, відповідає білку, виділеного з кісток страусів. Тобто показано, що білки не можуть зберігатися у скам'янілостях десятки мільйонів років, пише НВ з посиланням на Phys.org.

"Наша робота призначалася для виявлення колагенових слідів страуса і динозавра. Ми не збиралися викривати попередні дослідження, однак незабаром ми зрозуміли, що наші результати вибивають ґрунт з-під ніг у думки, що колаген взагалі може вижити протягом настільки довгого часу", – розповідає доктор Майк Баклі з Університету школи Манчестера.

З'ясувалося, що в кістках тиранозавра, якого досліджували британці, знаходився тільки колаген сучасних страусів. Біополімери цих птахів використовуються в дослідженнях для визначення еволюційних відносин між вимерлими і нині існуючими організмами. Тобто, колаген на древні кістки принесли сучасні дослідники.

"Передбачуване відкриття білкових послідовностей в кістках динозавра призвело до великої кількості невдалих спроб повторити ці чудові твердження. Здається, ми намагалися відтворити те, що було за межами поточного стану межі нашої науки",  визнав один з авторів дослідження, професор Філ Меннінг.

Таким чином, відсутність в кістках динозаврів доісторичних молекул білків, як відзначають вчені, робить неможливим відтворення ящерів за допомогою сучасних біотехнологічних методів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: