fbpx

Краєзнавці ініціюють встановлення в Івано-Франківську табличок з історією перейменування вулиць міста

Наша історія 14:45, 21.12, 2016

Чимало вулиць і площ Івано-Франківська, особливо центральних, за свою історію зазнали багато перейменувань.

"Кожна влада старається у назвах вулиць увіковічнити своїх героїв. Фактично до так званого "золотого вересня" 1939 року Станиславів перебував під владою Польщі, ще раніше – Австрії. І чимало вулиць міста зазнавали перейменування при кожній зміні влади. Сьогоднішня вулиця Незалежності пережила велику кількість перейменувань, а от вулиця Шевченка завжди мала назву Липова", – розповідає доцент кафедри архітектури і дизайну Університету Короля Данила, краєзнавець Зеновій Соколовський.

Для того щоб розповісти мешканцям і гостям Івано-Франківська історію перейменування тієї чи іншої вулиці, краєзнавець пропонує на початку кожної встановити табличку зі списком усіх назв цієї вулиці і роки, коли її перейменовували. Таким чином можна показати історію формування тієї чи іншої вулиці з часу її заснування.

"Інформацію про перейменування вулиць ми шукали спільно з покійним уже краєзнавцем Михайлом Головатим. Це може стати особливістю нашого міста. Туристи підходитимуть до такої таблиці, екскурсовод розповідатиме історію міста, маючи наочний матеріал, а ще біля такої таблички можна і сфотографуватися на згадку. А це уже атракція. Якщо такі пам’ятні дошки встановити в центрі міста, ми матимемо усю картину того, як виглядало наше місто", – каже Зеновій Соколовський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: