fbpx

Кров на площі Міцкевича: перші публікації 1944 року про страту франківських націоналістів

Наша історія 14:29, 04.01, 2017

В мережі з'явилися фотографії публікацій з газети "Прикарпатська правда", яка виходила в Івано-Франківську, датовані 1944 роком. У них розповідають про трагічні події 1943-го, коли відбувся розстріл глядачів вистави "Шаріка" - серед публіки було багато членів ОУН та їхніх симпатиків.

Фото публікацій у газеті "Прикарпатська правда" від 1944 року опублікував франківський журналіст і художник Ігор Роп'яник. 

"Сьогодні у ФБ розгорнулась дискусія щодо пам'ятника страченим українським націоналістам 17 листопада 1943 року у Станіславі. Але я не про пам'ятник.

Саме сьогодні знайшов перші газетні публікації про цю трагічну подію у "Прикарпатській правді" за 1944 рік. Щоправда, газета замовчала те, що гестапівці розправилися саме з членами ОУН та їх симпатиками…" – прокоментував він світлини. 

Нагадаємо, 14 листопада 1943 року в Станіславському театрі відбулася прем'єра оперети "Шаріка". Близько 17.30 до залу ввійшли гестапівці, агенти і перекрили всі входи і виходи. Чотири поліцаї піднялися на сцену, і один з них наказав припинити виставу. Слово до глядачів взяв помічник шефа гестапо Оскар Брандт, який заборонив публіці розмовляти між собою. Коли вороги робили обшуки, то перед задніми рядами знайшли два пістолі і гранати. У коридорі театру пролунали постріли. Одного есесівця було поранено. Людей тримали на перевірці цілу ніч. Гестапо затримало близько 100 осіб. 4 осіб скрутили і назвали членами ОУН, 15 осіб засуджено до страти. О 13.30 15 листопада їх вивели під стіну єврейської синагоги і вбили.

1

КУРС писав, мер Франківська висловився за те, щоби переробити пам'ятник Страченим націоналістам у Франківську – мовляв, там "невідомо, що зображено". 

У відповідь на таку заяву міського голови франківці зареєстрували петицію – проти руйнування пам'ятника. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: