fbpx

Кримські татари відмовилися від співпраці з окупаційною владою Криму

Політика 07:14, 07.07, 2014

Меджліс кримськотатарського народу скасував квітневе рішення про делегування своїх представників до органів кримської влади. Чиновникам, які зайняли тоді посади в Раді міністрів Криму, рекомендовано покинути займані посади.

Відповідне рішення було прийнято під час виїзного засідання Меджлісу, яке проходило в Генічеську на Херсонщині 4-5 липня, передає Еспресо.TV з посиланням на «15 минут»

Нагадаємо, 1 квітня 2014 Меджліс рекомендував на посаду першого заступника голови Ради міністрів Криму бізнесмена, власника телеканалу ATR Ленура Іслямова, а на місце голови Республіканського комітету з міжнаціональних відносин і справ депортованих громадян – заступника глави Меджлісу Заура Смирнова. 

«Направлення цих двох наших співвітчизників для вирішення практичних питань облаштування кримських татар не означає визнання політичних, правових, культурних та інших змін, які зараз відбуваються в Криму», – заявив тоді голова Меджлісу Рефат Чубаров. 

Однак вже 28 травня «Державна рада Республіки Крим» на своєму пленарному засіданні звільнила Ленура Іслямова з посади виконуючого обов'язки заступника голови Ради міністрів Криму. 

«Враховуючи те, що налагодити робочу співпрацю з владою не вдалося, Меджліс вирішив скасувати квітневе рішення про делегування своїх представників у владу і рекомендувати цим людям (одну з яких вже звільнено) покинути займаний пост. Рішення, звичайно ж, залишається за самим чиновником», – розповів заступник голови Меджлісу Наріман Джелял. 

У ході засідання також обговорювалося питання про невизнання легітимності Держради Республіки Криму і, відповідно – неможливість брати участь у його роботі (зараз в Держраді, як відомо, залишаються кілька депутатів, обраних до кримського парламенту за списком об'єднання "Курултай-Рух"). При цьому персональні рішення про зняття повноважень знову-таки пропонувалося залишити на совісті самих депутатів. 

Він також зазначив, що рішення Меджлісу про неучасть у майбутніх виборах в Держраду Криму залишається в силі, і переглядати зазначену позицію не планується. 

Меджліс також прийняв рішення приступити до підготовки проведення чергового Всесвітнього конгресу кримських татар. Для цього була створена робоча група, яку очолили Рефат Чубаров і народний депутат України Мустафа Джемілєв. Дата, місце проведення, а також порядок денний конгресу будуть визначені пізніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: