fbpx

Лекція про "Сонячні будинки" на Франківщині зібрала в Urban Space аншлаг

Суспільство 12:38, 26.06, 2015

У Франківську презентували нові технології з геліоархітектури – концепти будинків, які живуть з енергії Сонця. Спеціалісти з енергозберігаючих технологій та відновлюваних джерел енергії розповіли, як це може працювати на Прикарпатті.

Лекцію "Концепт сонячного будинку. Геліоархітектура" провадив Сергій Данилів, директор івано-франківської фірми, що спеціалізується на геліотехнологіях. "Ми говоримо про майбутнє",  одразу підкреслив він. Промоція стосувалася філософії переходу з традиційної – газ, дрова, вугілля  на відновлювану енергію Сонця. Та адаптації сонячних технологій на Івано-Франківщині.

Найбільш динамічним ринком, який відмовився від використання енергії природних копалин і переходить на відновлювані джерела енергії, наразі є ринок Китаю. А світовим лідером за впровадженням сонячних технологій у приватне та комунальне будівництво є Німеччина. Більше 15% приватних будинків у Німеччині використовують сонячні панелі та геліоколектори. Тамтешній уряд матеріально стимулює економію газу і перехід громадян на альтернативні джерела  доплати за це з держбюджету, за різними державними програмами, можуть складати на кожне домогосподарство до 5-7 тисяч євро на місяць.

Останнє ноу-хау у сфері використання енергії Сонця – сонячні дороги. В Голландії, США і Німеччині розробляється проект, за яким фотопанеллю, яка перетворює енергію Сонця на електричну енергію, буде полотно дороги. Зараз країни працюють над створенням стійкого покриття на такому дорожньому полотні.

"Німці порахували, якщо переробити в такий спосіб всі їхні державні дороги, то для забезпечення енергонезалежності країні більше нічого не потрібно", – відзначив лектор.

За словами Сергія Даниліва, сонячний потенціал України аналогічний Франції і Німеччині. Вже п’ять років як геліоархітектуру запроваджує північна Данія: на сьогоднішній день 3% займає сонячна енергія на ринку її енергоносіїв. В Україні використання альтернативних джерел енергії на тлі лобіювання спалювання газу становить 0,004%.

Вибираючи альтернативні джерела енергії, акцентує спеціаліст, слід передовсім зважати на екологічність.

"Бо завтра ви будете шукати вже не футболочку з тризубом, а протигаз із тризубом",  каже Сергій Данилів, на що аудиторія не сміється, а з розумінням киває. 

Сергій Данилів наводить дані наукових досліджень, якими послуговуються розвинуті країни світу, аргументуючи необхідність переходу на енергію Сонця. Найсвіжіші представив Гавайський університет, що спеціалізується в цій темі. Математична модель зміни клімату в найближчі 50 років, розроблена його науковцями, свідчить, що зміни в екології Землі уже незворотні. Навіть якщо все людство раптом вирішить згорнути забруднюючі технології, зупинити їх неможливо. Учені зробили прогнози для кожної країни і їхніх столиць  у Києві в 2060 році буде вже тропічний клімат.

"Природні копалини – ресурси обмежені. Через 50 років буде стояти питання не їхньої ціни, а чи захочуть країни, які володіють їхніми залишками, взагалі з кимось цими ресурсами ділитися. Європа це зрозуміла ще 20 років тому. А у нас досі якесь совкове зашторення над Україною",  каже фахівець із відновлюваної енергетики.  

Це стосується і вимог до будівництва, які різко змінилися у країнах світу за останні 20 років, і до архітектури споруд, і до інженерних рішень.

"Чим більша енергоефективність будинку, тим він дорожчий. Відтак, усі без винятку споруди мають енергетичні паспорти. Те, що було 10 років тому, в проектуванні та інженерії житлових та громадських будівель у Європі не використовується взагалі, бо в сфері альтернативних джерел енергії, подібно до комп’ютерних технологій, навіть не щороку, а вже щомісяця з’являються нові технологічні рішення", – пояснює Сергій Данилів.

В Україні піонерами у використанні енергії Сонця є приватні господарства. Саме приватний сектор штовхає цю тему на вітчизняному ринку. На цей час в Україні є три будинки з сертифікатом "пасивного будинку" – це означає, що вони є автономними в енергозабезпеченні, їм вистачає власної виробленої енергії. Також у Києві на Лівобережжі є перший і єдиний супермаркет, який працює без централізованого опалення, за рахунок тепла людей і утилізації тепла холодильників.

Що стосується Прикарпаття, то про перехід виключно на сонячну енергію з багатьох причин поки що не йдеться. Спеціалісти пропонують найбільш раціональний, комплексний, підхід, щоби максимально здешевити опалення (50% вартості утримання будівлі) та підігрів води (від 8% до 18%).

Три концепти житлових будинків:

  • Пасивний будинок. З мінімальним споживанням енергії, до 15 кВт на м² на рік. Організація вентиляції з рекуперацією тепла, використання сонячних колекторів для нагрівання води і теплових ґрунтових насосів.
  • Будинки з нульовим споживанням енергії – коли господарство продукує більше енергії, ніж витрачає. Виконані вимоги з енергоощадного освітлення, використовується дощова вода, вся вода очищується і повторно використовується на технічні цілі. Плюс надлишок електрики, який скидається в загальну мережу.
  • Сонячний будинок. Енергоефективна будівля, де поєднані сонячні панелі, які виробляють електрику, із колектором, догрів опалення в зимові місяці може відбуватися за рахунок теплового насоса чи твердопаливного котла на палетах.

 

Саме "Сонячні будинки", вважає Сергій Данилів, є оптимальним варіантом для приватного будівництва на Франківщині. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: