fbpx

"Лісові хлопці": екшн, кохання й родинні історії про УПА

Суспільство 21:58, 17.02, 2016

Книгу художньої прози про УПА "Лісові хлопці»"презентувало сьогодні у Франківську видавництво Discursus.

Видавець Василь Карп’юк, редактор книги Антоніна Ряховська та письменник Василь Бабій представили нове на книжковому ринку України видання.

"Коли ми замислили цю книгу, а то був 2014 рік, такої літератури ще не було. А хотілося її почитати. Мені самому хотілося почитати художню книгу про УПА. Історичні та наукові монографії на цю тему подають серйозний глибокий матеріал, але цифри забуваються, тоді як історії живуть. Художня література, пропонуючи історії, дає уявлення про час і добу, фіксує важливі побутові деталі, акцентує на стосунках. Такі книжки про УПА легко читаються і надовго залишаться в пам’яті", – каже видавець.

Проза "Лісові хлопці" об’єднала твори 23 авторів з усієї України. Це тексти фіналістів першого Конкурсу прози про УПА від Літературної агенції "Discursus". Кращі твори визначало журі в складі письменників Василя Портяка і Василя Карп'юка та історика Володимира В'ятровича. Переможцями стали Зіновій Федорук, Володимир Тимчук та Маріанна Задорожна. Низка творів була рекомендована членами журі до публікації в спільній книзі – "Лісові хлопці".

"У нас було троє переможців, двоє з них представлені в книзі. Маріанну Задорожну – її роман про УПА  ми плануємо видати окремою книжкою",  розповідає про продовження проекту Василь Карп’юк.

За його словами, участь у книзі "Лісові хлопці" також є початком для багатьох авторів. Більшість має намір розвинути теми до окремих книг, і Discursus готовий розглянути ці тексти.

"Нам треба прописати свою історію,  додає Карп’юк. – Маємо дуже мало цікавих історичних романів, і зовсім не маємо цікавих історичних романів про УПА. Дуже мало маємо такої літератури для підлітків".

Одним з тих авторів, які планують розвивати тему і далі писатимуть про визвольний рух, є прикарпатський письменник Василь Бабій.

 

"Ми всі в боргу перед хлопцями",  каже Василь Бабій про воїнів УПА. І додає, проводячи історичні паралелі, що зараз ми маємо "другу УПА", яка перемогла вже хоча б тим, що зупинила агресора на сході України.

 

Книга "Лісові хлопці" містить оповідання, складені на основі спогадів або особистих архівів авторів, розповідає редактор текстів Антоніна Ряховська. Текстовий масив подлений на чотири частини: екшн, історії кохання, "лісові дівчата" і "родинні долі". Останній розділ – художньо-публіцистичні твори.

 

Книжка видана накладом 2000 примірників. Наразі проходить презентаційний тур Україною. В кожному з міст, де Discursus представляє "Лісових хлопців", до презентацій долучаються місцеві автори. 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: