fbpx

Лише п’ята частина чиновників, яких судили за хабарі, опинилася за ґратами, – дослідження

Суспільство 19:48, 05.04, 2016

В Україні ростуть обсяги хабарництва та розмір середнього хабара, а українські суди карають корупціонерів занадто м'яко. Про це йдеться у дослідженні міжнародної організації Transparency International, результати якого оприлюднили на сайті українського представництва.

"Середній розмір хабара у минулому році склав приблизно 40 тис. грн, тоді як у 2014 році нечисті на руку чиновники брали в середньому 30 тис. грн. Загальна ж сума хабарів у 2015 році склала 19 млн грн. У 2014-му – на 3 млн менше", – сказано у повідомленні, повідомляє УП.

Як свідчать результати дослідження, лише п’ята частина чиновників (19%), яких судили за вимагання чи отримання хабара, опинилася за ґратами. В організації зазначили, що "дуже низький показник, враховуючи, що кожна частина статті 368 КК передбачає можливість позбавлення волі для хабарника".

Середній термін ув’язнення склав 4 роки 7 місяців. Як відомо, максимальний термін покарання за неправомірне збагачення складає 12 років тюрми. Такого терміну за останні два роки не отримав жоден хабарник. Водночас 9% засуджених було виправдано, 38% отримали випробувальний термін. 

34% злочинців оштрафували  середня сума штрафу ледь перевищила 20 тис. грн.

В організації зазначили, що "в судах відсутня узагальнена практика покарання хабарників".

Дослідження вказує на тенденцію  чим більший хабар фігурує у кримінальній справі, тим більша ймовірність, що чиновник залишиться на свободі.

"Так, із п’ятірки найбільших хабарників, чиї апетити перевищили 1 і 2 млн грн, суди відправили за ґрати лише одного. Інші були виправдані або отримали випробувальний термін",  йдеться у повідомленні.

Дослідження також показало, що найбільше за корупцію в Україні було засуджено правоохоронців – 14% від усіх справ. На другому місці за рівнем корупційності виявилася земельна сфера – 10%.

8% справ пов’язані із медичною сферою, 7%  із освітньою галуззю. Ще 7%  справи, що стосуються нерухомості, 6% справ пов’язані із податковою сферою.

В організації заявили, що "українські суди карають корупціонерів занадто м’яко". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: