fbpx

Марцінків ухильно відповів на питання про впровадження системи ProZorro, яка заважає дерибанити бюджет

Політика 17:58, 10.03, 2016

В Івано-Франківську презентували "антикорупційний пакет реформ" для міської ради.

В Івано-Франківську презентували кращі практики в Україні та тексти проектів рішень, підготовлені "Українським незалежним центром політичних досліджень" та "Інститутом політичної освіти" щодо запровадження електронних закупівель, бюджету участі (громадського бюджету) та звітування виконавчих органів і депутатського корпусу. На круглий стіл запросили міського голову та депутатів міськради. Організатори, за словами активіста Ігоря Ткача, сподіваються, що "пакет реформ дасть нове дихання міській владі". 

Максим Мельник, експерт у сфері державних закупівель з Дніпропетровська, розповів про досвід впровадження революційної системи електронних закупівель ProZorro та її переваги. 

"Система ProZorro – це економія і відкритість. Для прикладу, на ремонт каналізації, туалетів в оздоровчому центрі планувалося витратити 600 тисяч, і виграла фірма, яка погодилась зробити ремонт за 300 тисяч. Ми перетелефонували їм, спитались, чи справді вони готові зробити це за 300 тисяч, вони відповіли "так". І знаєте, два тижні тому я бачив цей туалет, там все нове і зроблено удвічі дешевше. Система дозволяє заблокувати нераціональне використання бюджетних коштів. Відкритість цієї система ідеальна, бо людина, яка сидить у міськраді, яка сидить на держзакупівлі, не може бачити все, а у цій системі будь-хто може зайти і подивитись, як проходять державні закупівлі",  пояснив Мельник.

Активісти поцікавилися у міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, чи можна і коли сподіватися в місті на запровадження системи, що дозволяє мінімізувати корупційні ризики на держзакупівлях та заощадити бюджетні кошти. Марцінків відповів ухильно: 

"В Івано-Франківську уже є непогані приклади, і сподіваюся, що уже завтра буде ухвалено бюджет участі. Також у нас є відкритий бюджет, який можна поглянути на нашому сайті. Звісно, ми вивчимо це питання з системою ProZorro. Але це регуляторний акт, який має пройти довгий шлях затвердження. Ми повинні зробити так, щоб місто розвивалося, щоб ремонтувалися дороги, будувалися садки. Найбільше, що мене цікавить,  це якість тих продуктів і матеріалів, які будуть закуповуватися. Важливо, щоб була не тільки найнижча ціна, але й висока якість продуктів",  уникнув прямої відповіді Руслан Марцінків.

Депутат міськради від "Самопомічі" Іван Гарасимко запевнив, що фракція готова до обговорення цього проекту й допомогти його втілити в Івано-Франківську.

Депутат Віталій Мерінов від УКРОПу назвав ProZorro найкращим інструментом для ефективного використання коштів бюджету.  

"Запровадивши систему, ми зможемо зекономити не один мільйон гривень. Система породить здорову конкуренцію, і люди, які пропонуватимуть свою продукцію, підвищуватимуть її якість".

УКРОП готовий підтримати рішення по ProZorro у міській раді, запевнив Мерінов.

Підтримати впровадження ProZorro обіцяють і у фракції БПП "Солідарність", каже депутат Петро Шкутяк

"У нашій фракції є беззаперечна підтримка системи. На мою думку, цікаво було почути начальників Управлінь тих міст, де вже впроваджена система. Коли її впроваджувати? На наступний бюджетний рік, треба спочатку пройти через надпорогові закупівлі і щоб всі розпорядники коштів пройшли навчання та орієнтувалися у системі. Якщо розпорядники будуть готові швидше її впровадити, то ми швидше за неї проголосуємо. Я вірю, що ця система дозволить нам зменшити ціни і покращити якість продукції одночасно",  зазначив голова фракції у міськраді Петро Шкутяк. 

Член міськвиконкому Ярослав Яцишин запевнив, що "двома руками "за" систему ProZorro". Але оскільки ця система впроваджується зараз у вигляді експерименту окремими міськими радами, то варто спробувати "обкатати" її на одному з комунальних підприємств міста.

Як зазначив активіст Микола Гавриляк, перспективи у системи ProZorro в Івано-Франківську є. Першим кроком стала вже сама дискусія з міським головою та лідерами ключових фракцій міськради. Депутати загалом підтримують ProZorro, залишається якнайшвидше пройти всі необхідні процедури для її впровадження і прийняти рішення. 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: