fbpx

Марцінків закликає франківську єпархію Московського патріархату звільнити приміщення дитсадка

Суспільство 13:17, 08.12, 2016

Івано-Франківська міська рада вимагає від Української православної церкви (Московського патріархату) виконати рішення суду і звільнити приміщення храму в центрі міста. Міський голова Руслан Марцінків нагадав церковникам їхні ж обіцянки семирічної давності.

Конфліктну ситуацію довкола приміщення дитсадка, яке зараз використовує УПЦ МП, Руслан Марцінків прокоментував для Радіо Свобода

Невелике одноповерхове приміщення Свято-Преображенського храму – одне із небагатьох в центрі Івано-Франківська, в якому можна облаштувати дитячий садок. Так коментує ситуацію довкола земельної ділянки на вулиці Чорновола міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. За його словами, центральній частині міста вкрай бракує дошкільного закладу, і міський бюджет дозволяє відкрити його тут в доволі стислі терміни. Однак УПЦ (МП) вже більш як 7 років не виконує умови договору з містом, відмовляючись звільняти приміщення. Не поспішає це робити і після винесення постанови суду.

"Свого часу на вулиці Довженка давалася земля, давався певний момент того, що з часом там буде побудований храм, і вірні Московського патріархату туди перейдуть. Але, на жаль, як завжди: і там побудувалося, і тут собі залишилося, в центрі міста Івано-Франківська. Тому я би просив і Московський патріархат з розумінням поставитися до потреб міста, і виконати рішення суду", – каже міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Представники Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) від коментарів для Радіо Свобода відмовилися. Проте на своїй інтернет-сторінці єпархія повідомляє, що готова відстоювати власні конституційні права в суді касаційної інстанції. Окрім того, єпархія вже звернулася до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та до Президента України, в планах – звернення до міжнародних правозахисних організацій і православних церков світу. Як зазначено у повідомленні, "парафіяни запевнили, що стоятимуть на захисті свого права молитися у Спасо-Преображенському храмі до тих пір, доки не будуть вичерпані всі засоби національного та міжнародного правосуддя".

Журналіст Володимир Кушніренко, який займається темою земельних конфліктів в Івано-Франківську, вважає, що найкращим виходом із ситуації для церкви було б виконання умов договору і передача земельної ділянки місту. Це позитивно позначилося би і на репутації церкви, і відкрило б шлях до діалогу з міською владою у майбутньому. Разом із тим, журналіст не вірить, що єпархія готова до такого кроку, адже попит на культові споруди в Івано-Франківську лише зростає, а ділянка на вулиці Чорновола, 6 є вельми привабливою для церкви.

"Всі релігійні організації міста кожного місяця роблять все нові і нові документи на будівництво або церков, або молитовних споруд, або інших культових речей. Землі в міста все менше, менше і менше. Оскільки будови таких споруд ідуть, значить, у людей є попит на це і є потреба. Саме тому я впевнений, що Московський патріархат не горить бажанням віддати чудову земельну ділянку в центрі міста, яка, на їхню думку, я так вважаю, є дуже перспективною для будівництва, наприклад тієї самої церкви", – вважає івано-франківський журналіст Володимир Кушніренко.

Проте, за його словами, навіть якщо церква погодиться передати земельну ділянку місту, іванофранківцям потрібно буде і надалі уважно слідкувати за діями міської влади. Адже вірогідність того, що замість дитячого садка на земельній ділянці виросте, наприклад, торговий центр, все ще залишатиметься.

Нагадаємо, 2 листопада Львівський апеляційний господарський суд виніс постанову, згідно з якою договір оренди між містом та церквою повинен бути розірваний. Підстава – невиконання Івано-Франківською єпархією УПЦ (Московського патріархату) своїх зобов’язань. На території храму міська влада має намір відновити дитячий садок, який діяв тут до початку 90-х років. Натомість єпархія заявляє про порушення конституційних прав парафіян та обіцяє звертатися до міжнародних правозахисних організацій, помісних православних церков та державних органів влади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: