fbpx

Мар'яна і Тарас Прохаськи завершили дитячу трилогію про кротів книгою "Як зрозуміти козу"

Культура 09:05, 13.06, 2015

Вчора книгу – текст та ілюстрації – автори здали видавцю Мар'яні Савці у львівське "Видавництво Старого Лева".

Дитяча книга творчого тандему Мар'яни Прохасько й Тараса Прохаська "Як зрозуміти козу" продовжує і водночас завершує історію кротенят, яка вийшла у двох їхніх попередніх спільних книгах. Остання книжка про кротенят вийде до Форуму видавців у Львові. 

Текст – Мар'яна і Тарас Прохаськи, історію намалювала Мар'яна Прохасько.

Про те, що книга "Як зрозуміти козу" – історія не тільки для дітей, але й для дорослих, КУРСу розповів співавтор Тарас Прохасько. 

"Це третє коло дорослішання кротенят. Наша "кротяча сага" побудована на еволюції дорослішання, збільшення самостійності і розширення світу головних героїв. Перша книга  дуже домашня. В ній кротики дуже маленькі, і найголовніші для них іще тато, мама і брати, і світ родини. Друга  "Куди зникло море"  це вже своєрідна сепарація, бо діти залишаються самі і виходять за межі опіки. А ця третя книжка  це вже вихід у світ, самостійна мандрівка морем",  розказує Тарас Прохасько.

За його словами, крім, власне, історії кротенят, в кожній книзі є головна тема. В першій – близькість і долання страхів. В другій – розширення світу. В останній із трилогії – порозуміння з іншими і зі світом зовнішнім. Ще важливо в цій історії еволюції, дорослішанні, додає Тарас, що ці діти-кротенята мають різну самоідентифікацію – вирішують, чим займатися в житті. 

"У ширшому сенсі "Як зрозуміти козу"  це книжка про те, як можна порозумітися з тим, чого ти ніколи не бачив. Про те, що ненормальне, на перший погляд, не є екзотичним чи ворожим, але є нормальним, якщо змінити точку зору",  пояснив автор.

Книга "Куди зникло море" Мар'яни Прохасько і Тараса Прохаська потрапила в список Дитяча Книга року ВВС-2014.

Також Кротиха Мар'яни і Тараса Прохаськів стала найкращим жіночим персонажем українського дитліту за 2014 рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: