fbpx

Масове скорочення у ворохтянському санаторії "Смерічка": працівники погрожують перекрити дорогу

Суспільство 20:59, 18.08, 2017

Департамент охорони здоров’я хоче масово скоротити ліжко-місця у Ворохтянському кістково-туберкульозному санаторії "Смерічка", що може призвести до звільнення працівників і занепаду закладу. Працівники вимагають не допустити цього, звільнити скандального керівника і обіцяють вдаватись до радикальних дій.

Днями це обговорили на зборах трудового колективу, де були присутні 150 працівників санаторію, представники громадськості і селищної ради.

Як стало відомо, ДОЗ Івано-Франківської області видав наказ щодо скорочення ліжко-місць у санаторії – з 310 до 200. Це, за словами працівників, призведе до втрати робочих місць. 

Таку ситуацію вважає несправедливою активіст партії "ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ", голова  профспілки санаторію Галина Жигалюк. Жінка розповідає, що ця проблема тягнеться не перший рік і цьому сприяє головний лікар Роман Мисюга, який, перебуваючи на посаді протягом 9 років, довів санаторій до жалюгідного стану.

"Два роки назад Роман Мисюга звернувся в ДОЗ, сказав, що такого великого закладу не треба і його варто скоротити. Наступний крок Департаменту – наказ, за яким розподіл путівок перевели з Яремчі на область. З того часу в нас почалось різке невиконання ліжко-днів. В. о. директора Департаменту повідомив, що проблем з путівками нема, проте батьки не могли їх дістати. Пройшло 2 роки, ситуація не змінилась, а ще більше загострилась. Все це зроблено штучно. Працівники в нас є, пацієнти виліковуються. Тут лікує, напевно, сама природа", – каже Жигалюк.

Заступник головного лікаря з лікувальної роботи Михайло Косил розповідає, що попри проблеми, які є в санаторії, все-таки заклад є унікальним, тому "Смерічку" треба зберегти.

"Протягом останніх років матеріальна база санаторію не покращується. Проблемними є питання медикаментозного забезпечення, якості харчування, умов для лікування. Втім, колектив старається надавати допомогу хворим якнайкраще. При кістковому туберкульозі ми піднімаємо дорослих на ноги, діти, які лежать у нас по 2-2, 5 роки, одужують. І це позитивний результат роботи нашої лікувальної установи. Ініціатива скорочення ліжок пішла в першу чергу тому, що до нас не відправляють хворих з інших районів. Проблемою є і те, що немає бажання вишукувати можливості і ресурси для покращення ситуації", – говорить лікар.

Активісти розповідають, що згідно з законодавством, скороченню в першу чергу підлягають ті, які нещодавно почали працювати, а це молоді спеціалісти.

Педагог-організатор Наталія Костюк каже: "До нас хочуть іти на роботу. Серед виховательського складу – 80% спеціалісти, яким до 30 років. І дуже прикро те, що вони першими підпадуть під скорочення. Молодь хоче тут залишитись, якщо їх скоротять, то їм доведеться їхати за кордон".

Підтримали працівників санаторію "Смерічка" і пацієнти. Наталя Корнелюк з Верховини і Ліля Мануїлівна з Івано-Франківська розповідають, що лікуються тут уже багато років, нарікань на працівників не мають. Винуватцем ситуації бачать головного лікаря, який не справляється зі своїми обов’язками.

Селищний голова Ворохти Микола Йосипчук на зборах пообіцяв працівникам санаторію, що депутатський корпус їх підтримуватиме. Він також звернувся до депутатів обласної ради, щоб при розподілі бюджету виділити кошти на забезпечення даного закладу.

"Скорочення – це неправильне рішення, потрібно, навпаки, збільшувати кількість  робочих місць. Таких санаторіїв небагато в Україні, необхідно працювати над тим, щоб тут оздоровлювались діти як мінімум із західного регіону", – говорить селищний голова Ворохти.

В результаті зборів трудового колективу було прийнято рішення висловити недовіру керівнику санаторію Роману Мисюзі і звернутись в ДОЗ з вимогою звільнити його із займаної посади. Крім того, на зборах була створена комісія, до якої увійшли працівники закладу; вона повинна сформувати і направити до обласної ради і МОЗ звернення стосовно оптимізації скорочення ліжко-місць в санаторії. Якщо рішення працівників не буде взяте до уваги, вони обіцяють вдаватися до радикальних дій і перекривати дорогу.

Нагадаємо, в червні цього року комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики на засіданні в п'ятницю вирішила доручити департаменту охорони здоров’я ОДА звільнити головного лікаря Ворохтянського кістково-туберкульозного санаторію "Смерічка" Романа Мисюгу. Раніше члени комісії, заслухавши звіт Мисюги, дали негативну оцінку його роботі. Втім, він і досі обіймає цю посаду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: