fbpx

Майданівець і змієборець: франківський художник Богдан Бринський знає близького Шевченка. ФОТО

Культура 22:02, 09.03, 2016

В день народження Тараса Шевченка в Івано-Франківську відкрилася виставка живопису Богдана Бринського. Шевченкіана художника представляє Кобзаря нашим сучасником.

В експозиції виставки "Шевченко", яка розгорнута в Краєзнавому музеї, Богдан Бринський представив еволюцію свого Кобзаря – від першого портрета Тараса Григоровича, створеного у 1989 році в академічній манері, до абстрактних робіт 2014-2015 років, де поет постає майданівцем і захисником України. 

"Цю картину Бринський намалював 19 лютого 2014 року, коли ми вже знали про вісьмох загиблих на Майдані. Зробив її трохи більше як за якусь годину, а малював весь у сльозах", – розповідає про одне з найсильніших в емоційному плані полотен товариш художника, самооборонівець Михайло. 

Пригадує, що "Шевченка з Небесною Сотнею"  так між собою називають картину друзі Бринського  хотіли придбати американці, пропонували 20 тисяч доларів. Але Богдан відмовився продавати. "Занадто сильний виплеск емоцій",  відрубав тоді він. 

"Шевченко 50 на 50 драматичний та іронічний, таким він був у житті, і таким я намагався його подати. Роботи останніх років  це все тяжкі роботи. Одна з найважливіших, як для мене, робіт останнього часу  Україна з Шевченком поборюють двоголового Змія,  показує Богдан Бринський.  Вірю, що ми всі разом довживемо ще до того часу, коли той Змій буде поборений". 

1

Художник додає, що прагнув розбавити ту темноту, в якій жив Кобзар і в якій тепер живемо також і ми, світлом та любов'ю.

"І світло, і любов були йому, Шевченкові, так само притаманні, як і піднесення та боротьба,  каже художник.  І зараз ми теж так відчуваємо, як колись він відчував. І в цьому Тарас Шевченко є для нас теперішніх дуже близьким, зрозумілим, рідним". 

Виставка Богдана Бринського  зі сюрпризом. Частина робіт в експозиції зображають весну в образах української жінки. Вона у художника в цій серії ніжна й тендітна. І це ще більше поглиблює контраст з "чоловічою" частиною виставки, де навіть Шевченко  "на варті" (назва картини  ред.).
2
 
"Це  у вінок Кобзареві,  обводить рукою портрети та квіткові абстракції Богдан Бринський.  Бо Шевченко – це передовсім любов. Любов багатовимірна: від Батьківщини до жінки". 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: