fbpx

Майстрині з Івано-Франківщини привезли до Вінниці унікальну виставку. ФОТО

Суспільство 12:36, 20.06, 2016

Виставка майстрів ліжникарства села Яворів Косівського району Івано-Франківської області "Гуцульська гражда" проходить у Вінницькому обласному центрі народної творчості.

Експозиція робіт народних майстринь проходить в рамках проекту "Обмінні виставки між областями України". Оглянути її можна у центрі народної творчості до 6 липня, інформує ILikeNews.

За словами старшого наукового співробітника Центру народного мистецтва "Гуцульська гражда" Василини Романчич, ствоення ліжника – доволі трудомісткий процес.

"Село Яворів – це серце ліжнакарства,  розповіла майстриня. – Насправді важко сказати, коли зародилась традиція їх виготовлення. Перші ліжники були метр завширшки. Процес його виробництва розпочинається зі стрижки овець. На території нашого села є лише два вівчарні господарства, проте ми закуповуємо вовну в Чернівецькій та Закарпатських областях. Для виробництва необхідно багато працювати. Сьогодні нам на допомогу приходять сучасні технології".

Майстриня зауважила, що ліжник – це ткане вовняне покривало з двосторонньою ворсовою поверхнею. В давнину вони були переважно саморідні, тобто природних кольорів. Згодом народні умільці почали фарбувати пряжу та розробляти різноманітні композиції.

У Вінницькій "Світлиці" представлені роботи Ганни Копильчук – лауреата обласної премії в галузі народного мистецтва імені Я. Лукавецького, Василини Романчич, Марії Рибчук, Василини Копельчук, Наталії Кіщук, Марії Шатрук, Руслани Гончарук та Ганни Грималюк.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: