fbpx

Майстрині з Полтави привезли у Франківськ виставку гобеленів та ляльок-мотанок. ВІДЕО

Культура 19:41, 10.04, 2017

На Прикарпаття завітали майстрині із Полтави – дві Наталі об’єднали свої творчі роботи і представили спільну виставку гобеленів та ляльок-мотанок.

Наталія Дмитренко у килимарстві із дитинства. Зізнається, без ниток свого життя не представляє. За роки творчого ткання створила власний стиль. Каже, ця робота потребує уяви і часу. За один день майстриня із досвідом може виткати лише 10 сантиметрів стандартного гобелену, інформує ТРК "Вежа".

На фоні авторських гобеленів – ляльки-мотанки. У вишиванках і звичайних платтях, у хустинах та вінках. Ляльки-чоловіки, жінки та діти. Це вже роботи іншої, не менш колоритної полтавської майстрині Наталії Свиридюк. Вона створює вузлові ляльки, інспіровані збірками вишивок відомих українських етнографів. Розповідає, використовує лише домоткане полотно. А також фрагменти старовинних сорочок та вузлів.

Одна із кращих ляльок колекції "Лемкиня" залишиться в Івано-Франківську. Її майстриня вирішила подарувати Музею мистецтв Прикарпаття. Адже тут, каже, відвідувачі зможуть більше оцінити неповторний стиль свого етнорегіону. У дирекції музею сподіваються, ця лялька стане початком співпраці із майстринею Наталією Свиридюк. І невдовзі прикарпатська лялькова колекція поповниться мотанками в образі представниць ще чотирьох етнорегіонів.

На завершення презентації виставки полтавські майстрині влаштували майстер-клас для відвідувачів. Дівчатам вони демонстрували, як колись носили хустини в різних регіонах України. Відчути себе козачкою чи селянкою зміг кожен охочий.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: