fbpx

Медпункти в селах Прикарпаття залишилися без ліків і обладнання

Здоров'я 10:23, 01.09, 2017

Сільська медицина в Україні – на межі виживання. В амбулаторіях та фельдшерських пунктах практично немає медикаментів, а обладнання не змінювали по півстоліття. Лабораторії і стоматологічні кабінети взагалі закриваються. Днями президент пообіцяв виділити 4 мільярди гривень зі спецфонду, щоб якось виправити ситуацію. І гроші дійсно не завадили б.

Амбулаторія в селі Коршів побудована ще за часів Австро-Угорської імперії. Колись тут була міліція, потім  військкомат. Зараз цей пункт медичної допомоги обслуговує майже шість тисяч осіб. Працівники закладу скаржаться  приміщення занадто мале. Та й капітального ремонту давно не було, йдеться у сюжеті "Подробности".

"Відколи ми перейшли на сімейну медицину, з 92 року своїми силами, силами підприємців робимо ремонт. Держава фактично нам за ці роки виділяла мізер",  говорить Оксана Семенюк, завідуюча амбулаторією загальної практики сімейної медицини в Коршеві.

Семенюк працює в цій амбулаторії майже 50 років. Каже, що за цей час обладнання тут не міняли.

"Апарат УВЧ нам потрібно новий. Ці апарати 60-х років, то що від них хотіти",  говорить медик. 

Працівники амбулаторії не раз просили чиновників придбати хоча б гемоглобінометр, без якого досить складно поставити правильний діагноз.

"Ось нам, наприклад, зараз треба гемоглобін, в садок діти йдуть. І нас відправляють в Коломию, в Отинію робити аналіз крові",  говорить Любов Петруцяк, мешканка Коршева.

Минулого року в селі вже закрили стоматологічний кабінет. З жовтня не буде працювати і лабораторія.

"На початку серпня мені сказали, що четвертого жовтня я вже маю бути скорочена. То не тільки лаборантів, взагалі медицину скорочують, бо немає фінансування",  говорить Галина Миколайчук, лаборант амбулаторії загальної практики сімейної медицини в Коршеві.

Ось цей фельдшерський пункт села Ліски розміщений в сільському клубі. Взимку через холод, кажуть медики, тут просто неможливо працювати. Воду доводиться носити відрами з криниці. Зараз у ФАПі почали ремонт. Матеріалами допоміг місцевий меценат. А ось з обладнанням і медикаментами ситуація критична.

"У цьому році ми взагалі не отримували жодної ампули. Взагалі ніяких ліків не отримали на медпункт. Ні деззасобів, ні бинтів, нічого",  говорить Уляна Яковлєва, завідувачка фельдшерсько-акушерським пунктом у Лісках.

Районні чиновники запевняють, що вже давно б відремонтували всі фельдшерські пункти, але грошей немає. У цьому році на первинну медико-санітарну допомогу всього Коломийського району передбачено 250 тисяч гривень. А медпрепаратів і зовсім немає, їх ще не закупили. Тендер проводили двічі, і обидва рази безуспішно.

"Зараз переговорна процедура проходить. До кінця місяця всі заклади фактично отримають медикаменти. Користуємося тим, що є в залишку",  говорить Богдан Джалапін, головлікар комунального підприємства "Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги".

А ось лабораторії і стоматологічні кабінети, кажуть чиновники, дійсно закривають у всій області. Все в рамках медреформи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: