fbpx

Медики Франківська показали, як проводять операції на працюючому серці. ФОТО

Здоров'я 12:46, 11.01, 2017

У Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська тривають операції на серці, які проводять лікарі Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова та хірурги ЦМКЛ.

"До Івано-Франківська приїжджає бригада наших спеціалістів, щоб допомогти місцевим лікарям проводити операції аорто-вінцевого шунтування. Це профілактика інфарктів міокарда у хворих із стенокардією, болями в серці. Велика кількість українців переносять інфаркт міокарда, багато хто не виживає уже після першого інфаркту. А пацієнти, які прагнуть запобігти повторному інфаркту, потребують такої операції, як шунтування", – розповідає лікар-хірург інституту Амосова, кандидат медичних наук Сергій Руденко.

Медики виконують операції на працюючому серці, без застосування штучного кровообігу. Раніше в Івано-Франківську операції такої складності проводили із штучним кровообігом, зупинкою серця, охолодженням пацієнта. При операції на працюючому серці пацієнти значно швидше проходять реабілітацію, їх можна виписувати уже через 5 днів після хірургічного втручання.

"Кількість хворих, яким потрібно провести таку операцію, дуже велика. Звісно, кожен випадок індивідуальний, оскільки не усі пацієнти з ішемічною хворобою серця потребують операції. На нашому обліку перебуває близько 2000 пацієнтів, і значному відсотку їх необхідне оперативного втручання. На наступний рік ми запланували провести близько ста операцій, але це можливе лише тоді, якщо нам допоможуть із фінансуванням", – каже директор міського кардіохірургічного центру, головний обласний спеціаліст за спеціальністю серцево-судинна хірургія Андрій Матлах.

За два місяці у Центральній міській клінічній лікарні виконано дев’ять таких операцій. На сьогодні ЦМКЛ забезпечена великою кількістю найсучаснішого обладнання, тут працюють сучасні реанімація та операційна. Проте немає всього необхідного інструментарію для проведення оперативних втручань на працюючому серці. Для коронарного шунтування і клапанних патологій потрібно докупити інструменти, які поки що привозять з інституту Амосова. Також потрібно докупити деякі дорогі, але необхідні апарати: апарат для внутрішньої аортально-балонної контрапульсації, який необхідний для хворих з гострим інфарктом, а ще потрібен флуометр – апарат для виміру хвилинного току крові по шунтах.

Головний лікар Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк зауважує:

"Кардіологічні проблеми на сьогоднішній день є в Україні на першому місці, адже хворіють переважно молоді люди, від 35 років. Допомога, яку ми запустили в Івано-Франківську, дуже важлива, і такі кардіохірургічні центри потрібно відкривати в кожному обласному центрі нашої держави. Кількість операцій буде зростати, а от скільки саме ми зможемо їх провести – залежить від фінансування. І я сподіваюся, що і Уряд, і міська й обласна ради підтримають нас в цих починаннях".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: