fbpx

Франківська письменниця представила своє фентезі про Карпати, час і місячну магію

Культура 15:03, 21.03, 2017

Сьогодні в Івано-Франківську в Університеті права ім. Короля Данила Галицького відбулася зустріч з українською дитячою письменницею, авторкою казки про карпатських чаклунів "Чароділ" і бестселерів "Лунастри" та "Часодії" Наталією Щербою.

Наталія Щерба розповіла про свій письменницький дебют, участь у конкурсах та роботу автора з текстами у жанрі фентезі.

Найскладнішими письменниця вважає перші 5 років своєї письменницької кар'єри. 

"Я починала дуже дивно. Мріяла себе реалізувати як письменниця, хоча й не вірилось, що ними можуть стати звичайні люди. Мене все більше приваблював цей світ. Завжди хотіла написати казкову історію про час", ― поділилася письменниця.

Автора розповіла, що виросла на казках Павла Бажова і Всеволода Нестайка. Але завжди хотіла прочитати цікаві тексти про Карпати. 

"Чароділ" – це ода нашим Карпатам, яку би я хотіла прочитати у дитинстві. А от "Лунастри. Стрибок над зорями" – це фентезі про ніч, зоряну і місячну магію", – зазначила авторка.

1

Наталя Щерба має ідею видавати мотиваційну підліткову літературу, але найбльше любить писати фентезі, чарівні і казкові історії.

"Я хотіла писати для підлітків. Їм цікаво читати тексти і з казковими елементами, і любовними.
Існує стереотип, що жінки мають писати для жінок, а чоловіки – для чоловіків. Підлікам не важливо, хто для них пише, тому це дуже цікава аудиторія", – зауважила письменниця.

2Наталія Щерба розповіла про труднощі професії, юридичний аспект творчості та важливість тем. Письменниця рекомендує не йти за трендами, а писати про героїв і вибудовувати сюжети, які є дійсно важливими і цікавими для вас.

"Письменництво – складна професія. Тому не варто писати щось вторинне. Потрібно постійно критично ставитися до себе", – переконана письменниця.

Зараз тексти Наталії Щерби готують у перекладі словацькою, чеською і польською мовами. 

Наприкінці квітня письменниця планує відвідати фестиваль фантастики "Пиркон" у Польщі для прихильників літератури, кіно, відеоігор, настільних і рольових ігор, аніме та манги, коміксів.

Нині в Лос-Анджелесі йдуть переговори про екранізацію "Часодії", орієнтовану на американську та китайську публікацію. Деталі щодо роботи над стрічкою письменниця поки не розголошує.

Довідка:

Наталія Щерба – сучасна івано-франківська письменниця родом з Білорусі. Свої твори пише російською у жанрі підліткової фантастики та фентезі. Проживає з дитинства в Івано-Франківську.

Перший публічний літературний твір Щерби вийшов у 2005 році – опубліковано фантастичне оповідання "На дні", а через три роки вийшов у світ перший роман – "Бути відьмою", удостоєний згодом ряду премій. 

У 2010 році отримала заохочувальну премію "Єврокон-2010" в номінації "Найкращий молодий фантаст Європи" (премія "EuroCon (ESFS Awards)"). У тому ж році завоювала гран-прі конкурсу "Нова дитяча книга" в номінації "Пригоди і фентезі" з книгою "Часовий ключ".

Катерина Котвіцька 

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: