fbpx

Мерія хоче призначити директором ЦСМ "людину, яка розуміє, що це установа, а не середовище"

Суспільство 13:16, 02.08, 2016

Сьогодні відбулося перше засідання нової конкурсної комісії, яка визначає кандидатуру на заміщення вакантаної посади директора "Івано-Франківського Центру сучасного мистецтва".

На засідання прийшли 6 членів комісії: заступник міського голови Олександр Левицький, заступник начальника міського управління культури Михайло Коник, фотохудожник Ростислав Кондрат, художник Микола Джичка, дизайнер Ірина Тарнавська і Марія Чулак. Головою комісії обрали Олександра Левицького. Відтак: у комісії маємо двох чиновників "від культури", двох відомих митців, народню майстриню і дизайнерку, про яких навіть Google не знає практично нічого. Тобто до сучасного мистецтва з шести членів мають безпосередній стосунок лише двоє – Джичка і Кондрат. 

На сьогоднішньому засіданні комісія вивчала подані кандидатами на посаду документи. Заявників двоє  колишній директор ЦСМ, авторитетний мистецтвознавець, галерист, куратор багатьох міжнародних артпроектів і виставок Анатолій Звіжинський і молода художниця Ірина Клицюк, авторка патріотичного муралу "Соборна Україна". 

У комісії виявилися претензії до поданих Звіжинським документів: не підписана біографія. "Це міг будь-хто написати", – зазначив Левицький. "Недоліки суто формальні",  зауважив Микола Джичка. "Недоліки завжди формальні",  огризнувся Левицький. Втім, Звіжинському таки дозволили підписати біографію. Претензій до паперів Клицюк не було.

Комісія вирішила допустити до конкурсу обох претендентів. На наступному засіданні відбудеться дискусія, на якій обговорять представлені кандидатами концепції діяльності і розвитку ЦСМ. Про дату обіцяють повідомити на сайті міськвиконкому.

Після засідання комісії журналісти поцікавилися у Левицького, хто ж така Ірина Клицюк. За словами заступника мера, Ірина  "волонтер, митець, молодий художник, автор панно на вулиці Мазепи у Франківську".

"Це вже другий конкурс, і ми шукаємо людину, яка вдихне нове життя, сподіваємося, що це буде людина, яка розуміє, що ЦСМ  це установа, а не середовище чи клуб за інтересами, і буде дотримуватися концепції функціонування ЦСМ, від чого виграє все мистецьке середовище Франківська",  сказав Левицький.

Ситуацію з конкурсом прокоментували для КУРСу Ростислав Кондрат і Микола Джичка. 

"З концепцією розвитку ЦСМ, а передбачалося, що буде представлена така на рік і на 5 років, ми змогли ознайомитися лише побіжно в пакеті документів, які сьогодні вивчали на повноту і відповідність подання на конкурс. Ми зверталися до голови комісії з проханням надіслати частину документів на електронну пошту, але отримали відмову і відповідь, що порядок розгляду буде саме такий – під час засідання комісії. У Анатолія Звіжинського концепція більш конкретна і структурована. У Ірини – загальна. І це не означає, що вона зможе всі свої бажання, які викладені в програмі, реалізувати, що вони є реальними до виконання",  зазначив Ростислав Кондрат.

 

"За змістом написаного, за тим, як виписані цілі, то я міг би порівняти рівень двох кандидатів як рівень професора і студента. Цікаво, звісно, було би побачити якусь інноваційну концепцію розвитку ЦСМ від молодого кандидата, бо там не було чітких цілей і чіткої структури. Загалом, варто було би ці документи оприлюднювати, щоби не тільки ми, а й мистецька громада могла знати, що буде відбуватися, який танець тут танцюється. І щоби комісія могла зробити зважений вибір",  сказав Микола Джичка. 

Нагадаємо, перша спроба провести конкурс на призначення директора ЦСМ завершилася скандалом. Директора так і не призначили, тож вирішили створити нову комісію і провести конкурс повторно. Усе мистецьке середовище Івано-Франківська, а також відомі митці з інших міст України тоді висловилися на підтримку Анатолія Звіжинського: відповідного листа підписали майже триста художників, літераторів, дизайнерів, музикантів, журналістів, громадських активістів. 

У липні цього року міська влада залишила ЦСМ без приміщення

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: