fbpx

У Франківську СТЕК погрожує мешканцям Новгородської, 7-А конфіскацією майна за місячний борг

Суспільство 15:12, 03.02, 2016

ТОВ "Станіславська теплоенергетична компанія" виставляє космічні рахунки за теплопостачання мешканцям будинку, що на вулиці Новгородська, 7-А. А за місячний борг людям погрожують судами та конфіскацією майна.

У будинку 33 квартири. У свій час 17 з них відключилися від централізованого опалення. Решта мешканців платить за теплопостачання за загальнобудинковим лічильником.

“У найтепліший місяць грудень нам нарахували по 18,62 гривні за квадратний метр, плюс абонплату, вийшло 1228 гривень”, – розповідає мешканець будинку Володимир Бережанський.

У той же час теплопостачальна компанія нараховує мешканцям будинку, які мають індивідуальне опалення, по 3,6 гривень за квадратний метр.

“Для порівняння: сусіди, квартира яких має площу 59 квадратів, заплатили 151 гривню, поруч за квартиру 70 квадратів – 252 гривні”,  порівнює Володимир.

Люди також нарікають, що за одномісячний борг СТЕК погрожує конфіскацією майна і демонструють “попередження”.

На клаптику паперу червоного кольору СТЕК вимагає негайно погасити борг. В разі несплати теплопостачальна компанія обіцяє подати до суду.

“При здійсненні примусового виконання рішення суду на Ваше майно може бути накладено арешт, а також розпочато процедуру його вилучення та передання для подальшого продажу”,  йдеться в повідомленні.

1

На численні звернення мешканців міська влада радить людям створити ОСББ та відмовитися від послуг СТЕКу. Адже лише за згодою цілого будинку людям дозволять встановити автономне опалення. Однак приватній фірмі на першому поверсі будинку якимось чином вдалося встановити автономне опалення.

Крім того, на власників квартир з централізованим опаленням лягають всі витрати за втрати теплопостачання та за обігрів площ загального користування. Хоча за законодавством ці витрати мали б ділитися на всіх жильців.

“Більшість тих мешканців, які не відключилися від централізованого опалення, мають субсидію. Тому їм невигідно підключатися до автономного опалення”,  зауважує Володимир.

Тому люди просять не рахувати за теплопостачання за загальнобудинковим лічильником, а дозволити встановити лічильники в кожній квартирі.

“Людина з індивідуальним лічильником платить 40% від того, що плачу я. Але місто вважає це недостатньо вмотивованим рішенням для розв’язання цієї проблеми”, – пояснює чоловік.

У захмарних рахунках для Новгородської, 7-А у СТЕКу звинувачують міську владу, яка у свій час хаотично роздавала дозволи на встановлення автономного опалення.

Саме тому у будинку розбалансована система теплопостачання, пояснює заступник директора ТОВ “Станіславська теплоенергетична компанія” Галина Риснюк. За її словами, відремонтувати систему має КП “ЄРЦ”, яке нещодавно перейменували у КП “Муніципальна інвестиційна управляюча компанія” (МІУК).

Те, що за площі загального користування платить лише частина мешканців, Риснюк пояснює тим, що міська влада, коли надавала дозволи на автономне опалення, мала укласти додаткові договори на оплату за теплопостачання площ загального користування.

А на запитання, чому цю “халатність” міської влади не виправить СТЕК, заступник директора компанії каже, що з мешканцями будинку взагалі (!) не укладені договори про надання послуг з централізованого опалення.

І знову ж таки звинувачує в цьому колишнє “ЄРЦ”. Мовляв, там відмовилися надати інформацію про мешканців з автономним опаленням, посилаючись на ЗУ “Про захист персональних даних”.

“Щоб порахувати, треба знати, кому рахувати. Я не знаю, хто в тому будинку живе. Також треба мати паспортні дані”,  каже Галина Риснюк.

Крім того, вона наголошує, що розподіл плати за тепло на площах загального користування між всіма мешканцями будинку суттєво рахунки не зменшить.

Однак директор “Муніципальної інвестиційної управляючої компанії” Мирон Джус пояснює, що не надав інформацію про мешканців з автономним опаленням не тому, що не хотів, а тому, що нею не володіє.

“Ми не можемо знати, хто в будинку встановив автономне опалення. Питання опалення у будинку – це питання мешканців будинку і теплопостачальної компанії, тобто між споживачем і надавачем послуг”,  пояснює Джус.

Наразі мешканці готують звернення до новообраних депутатів, зокрема до комісії житлово-комунального господарства. Люди просять з’ясувати, чому їм приходять захмарні рахунки. Та й, зрештою, на якій підставі їм нараховують плату за теплопостачання без договорів про надання цих послуг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: