fbpx

Мешканці ОТГ зможуть самі визначати, які лікарі їм потрібні

Суспільство 13:25, 01.03, 2017

Громади можуть самі вирішувати, чи доцільно їм утримувати у первинній ланці вузьких медичних спеціалістів.

Про це йдеться у роз’ясненні Міністерства охорони здоров’я, яке воно надало представникам місцевих громад щодо доцільності створення Центрів первинної медичної допомоги в ОТГ, пише "УП.Життя".

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк пояснив, що ЦПМД – це велика структура, яка, крім власне медичної частини, має велику адміністративну складову. Тому в об’єднаних територіальних громадах є сенс створювати його тільки тоді, коли населення громади відносно чисельне.

"У нашому листі-роз’ясненні ми передбачили орієнтир на рівні 30 тисяч осіб, – наголосив заступник міністра, – але це не є жорстка рамка. Наприклад, на 22 тисячі мешканців при певних умовах є сенс створювати Центр, але ЦПМД на 5 чи 6 тисяч населення, де потрібно 2-3 лікаря, – недоцільно. Адже утримувати в такій структурі головного лікаря, бухгалтера, економіста, статиста, водія фінансово неефективно".

Стосовно рішення щодо того, аби на первинній ланці працювали стоматологи, медичні лабораторії чи фізкабінети, заступник міністра підкреслив, що держава не буде регулювати питання медичної інфраструктури в громадах.

"Держава повинна покривати виключно медичну послугу. На первинній ланці допомоги держава буде виплачувати вартість лікування пацієнта на рік. І кошти будуть йти постачальнику медичної допомоги.

Якщо в громаді є бажання, крім базових послуг первинної медичної допомоги, мати, наприклад, масаж, стоматологію, ще щось, це абсолютно не буде заборонено жодним регуляторним документом МОЗ, якщо громада бажає оплачувати це з місцевого бюджету", – поінформував Ковтонюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: