fbpx

Мешканцям багатоповерхівок в Україні загрожують масштабні проблеми через документи на будинок

Суспільство 09:33, 13.04, 2016

Законодавці продовжують напрацьовувати базу, необхідну для повноцінного запуску в Україні інституту ОСББ.

Так, прийнятий в минулому році закон №417-VIII передбачає, що до 1 липня цього року буде повністю змінена система управління вітчизняним житловим господарством. На зміну ЖЕКам повинні прийти керуючі компанії. Їх потрібно вибрати самим мешканцям багатоповерхівок. Для тих, хто не зможе або не захоче цього зробити, керуючу компанію вибирає на конкурсі муніципалітет, передає finance.ua.

Але управляти майном без технічної документації неможливо. Щоб вирішити цю проблему, нещодавно в Верховну Раду внесений законопроект №4363. Його автор народний депутат Василь Гуляєв вважає, що реалізація документа наведе порядок з передачею техдокументації ОСББ. У самому законопроекті дійсно прописується спосіб передачі паперів, але чомусь подовжуються терміни цього процесу.

Чинні "Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій" (прийняті в 2005 році) визначають перелік техдокументації: техпаспорт на житловий будинок, проектно-кошторисна документація зі схемами облаштування внутрішньобудинкових інженерних мереж, акти держкомісії про прийняття будинку в експлуатацію, паспорт котельного господарства, котельні книги, в разі наявності вбудованих або прибудованих котелень, паспорта ліфтового господарства, акти прийому-передачі житлового будинку в разі зміни його власника або балансоутримувача. І обговорюють, що після моменту складання акта приймання-передачі об’єкта весь пакет повинен бути переданий новому керуючому протягом місяця.

У новому законопроекті вказується, що техдокументацію треба буде передати протягом трьох місяців з дня держреєстрації, а якщо документація з тієї чи іншої причини відсутня, її повинні відновити протягом півроку за свій рахунок колишній балансоутримувач або особа, які здійснювали управління будинком.

Однак ні експертам, ні практикам новий законопроект не сподобався.

"Питання створення ОСББ на тлі кризи в сфері ЖКГ є невідкладним. Але ініціатива нардепа Гуляєва, по суті, навпаки, гальмує цей процес", – розповів директор керуючої компанії з обслуговування вторинного житлового фонду "Політех" Дмитро Кобзар.

За його оцінкою, в столиці відсутні 90% документів, які, згідно із законопроектом, необхідно передавати. "З огляду на те, що місцева влада не зацікавлена в "децентралізації" в сфері ЖКГ, то і за півроку документи навряд чи відновлять. Хоча б тому, що такі роботи вимагають чималих грошей, а вони не закладені в бюджет", – пояснив Кобзар.

Як повідомили в Мінрегіоні, зараз в Україні працює близько 14,5 тисячі ОСББ, що становить 19% від загальної кількості багатоповерхівок (близько 75 тис. будинків). За три квартали минулого року створено 556 нових об’єднань. На кінець 2013 року було інвентаризовано 23% житлофонду, і з тих пір ситуація мало змінилася, розповів глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

"Видавати техпаспорта просто не можуть, адже ця програма вимагає від держави в особі муніципалітетів грошей, яких ті не мають", – говорить Скубченко.

Підготовка пакету техдокументації коштує від 4 грн/кв. м загальної площі, тобто для однопід’їзного 16-поверхового будинку площею близько 6 тис. кв. м ці роботи обійдуться від 24 тис. грн.

"Створювати ОСББ є сенс тільки в будинках вище 5 поверхів, таких у нас в країні приблизно 75 тис. Загальною площею 400 млн кв. м. Тобто, щоб привести техдокументації на них в порядок, в цілому потрібно не менше 1,6 млрд грн", – підрахував Скубченко.

Нерозуміння в експертів викликає і пропоноване збільшення терміну передачі техдокументації до трьох місяців. "Це пригальмує реформу ЖКГ. Втім, все одно основне питання – це фінансування процесу передачі", – вважає Скубченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: