fbpx

Мільйон євро на "зелені" інновації та кліматичні технології, – у Франківську представили ваучери від ЄБРР

Суспільство 14:33, 03.08, 2017

В містечку "Нова енергія", що в Івано-Франківському національному університеті нафти й газу, відбулася презентація проекту, який фінансує впровадження кліматичних технологій та "зелених" інновацій. Кошти від Європейського банку реконструкції і розвитку доступні як для стартапів, так і для модернізації великих компаній.

Головна умова – ваучери, тобто фінансування ЄБРР, не можуть отримати державні компанії.

Проект "Мільйон для "зелених інновацій та кліматичних технологій" у Франківську представив співзасновник ГО "Грінкубатор" Роман Зінченко. Власне ця громадська організація, що реалізує проект, відбирає учасників та визначає, хто отримає фінансову підтримку. В команді працюють брендові експерти з Нідерландів, Бельгії та України.

Наразі стартувала друга хвиля конкурсу проекту – на нього очікують до 80 заявок. Спеціально для того, щоби активізувати регіони, влашували презентаційний тур.

Податися можна на сайті "Грінкубатора" – www.climate.biz

"Грінкубатор" займається пошуком стартапів та фінансування під них, а також розвиває "зелені" проекти. Роман Зінченко розповів, що їхньою метою було зробити капітал доступнішим для тих, хто впроваджує в Україні "зелені" інновації.

Кліматичні інноваційні ваучери від ЄБРР для України фінансуються в розмірі одного мільйона євро на 2017 та 2018 роки. Сума ділиться по 20 тисяч євро на ваучер. В особливих випадках розглядається можливість фінансування в розмірі 50 тисяч євро.

"Хочемо, щоби українські компанії були гравцями європейського ринку. На цьому ринку "зелених" технологій та кліматичних інновацій працюють трильйони євро. Хочемо, щоби інтерес, необхідність розвитку чи навіть жадібність рухали наш бізнес до опанування цього ринку – бо разом із цим ми отримаємо прогрес", – сказав Роман Зінченко.

Найбільш перспективний у цьому сенсі, вважають аналітики ЄБРР, український аграрний сектор. Найбільш цікаві – ІТ-стартапи. Так, у Дубаях придбали і запускають у виробництво українську розробку, що з допомогою гаджетів робить кухню "розумною" і передбачає комплексне кондиціонування.

Важливо знати, що заявка на участь у проекті передбачає співфінансування. Ваучер може покривати лише 75% потрібних коштів. Це може бути, як пояснив Роман Зінченко, фінансування зовнішніх послуг, які можуть допомогти втілити "зелені" технології та зробити доступним їх упровадження у виробництво чи діяльність підприємства. Сюди належить серед іншого експертиза та патентування інтелектуальної власності,  лабораторні випробування та дослідження, ІТ-розробки.

"Часто люди, що створюють потужні технології, не мають змоги чи здатності довести їх споживчого ринку. Ваучери від ЄБРР призначені допомогти в цьому", – додав Зінченко.

Він пояснив, що кошти заявникам на руки не видаються. Ними оплачують роботу сервісних провайдерів, тобто якісних підрядників.

На Прикарпатті проект зацікавлений знайти не лише заявки на ваучери, а й підрядників для виконання робіт.

До пошукачів виставляють такі вимоги: скорочення викидів, можливість поширення (щоби в подальшому проект можна було розповсюдити на інші компанії), інноваційність та ринковий потенціал.

Кінцевий ефект інвестицій ЄБРР оцінюють за критеріями виходу на нові ринки, збільшенням продажів, патентуванням технологій та скороченням викидів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: