fbpx

Мінфін хоче підвищити акцизи на алкоголь і тютюн

Суспільство 21:36, 14.09, 2016

Міністерство фінансів розглядає можливість збільшення на 20% акцизу на алкоголь і на 30% специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби.

Про це пише Економічна правда.

"Мінфін прораховує підвищення податків. Основні зміни торкнуться акцизів і ПДВ. Безумовно, наявність цих розрахунків не означає, що рішення вже прийнято і акцизи точно будуть підвищені. Поки прораховуються різні варіанти того, як можна збалансувати бюджет. Проте гарантій, що підвищення не буде, також немає", – пише автор.

Як повідомили ЕП представники ринку, міністерство налаштоване досить серйозно і вже приступило до обговорення своїх планів з бізнесом.

"Перші претенденти на підвищення  акцизи. Спочатку Мінфін планував обмежитися їх індексацією, однак зараз готовий піти на більше",  йдеться в статті.

Зокрема, зазначає автор, Мінфін розглядає можливість збільшення адвалорної ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 3 процентних пункти (з 12% до 15%) і збільшення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби на 30% (або на 16% додатково до індексації).

Крім того, на 20% (або на 7% додатково до індексації) може бути збільшений акциз на алкоголь.

Також розглядається можливість введення єдиної ставки акцизного податку на дизельне паливо в розмірі 125,5 євро за 1000 л замість диференційованої ставки 125,5 євро і 95 євро в залежності від вмісту сірки.

"За рахунок цього вийде зібрати в бюджет 14 млрд гривень, тоді як одна лише індексація оцінюється в 5,2 млрд гривень", – пише автор.

За її словами, розглядається також варіант скасування чинних пільг з ПДВ на послуги з пасажирських перевезень в міському транспорті і підвищення ПДВ на ліки з 7 до 10%.

"Останнє обговорювалося і минулого року, проте під тиском депутатів Мінфін на неї так і не наважився. Ціна питання для бюджету  додаткових 2,5 млрд гривень", – йдеться в статті.

"Розглядається також введення оподаткування послуг у сфері освіти 10% ставкою ПДВ. Цей крок дозволить поповнити скарбницю ще на 1 млрд гривень", – зазначає автор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: