fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Міністр екології оглянув незаконні вирубки на Косівщині і звільнив начальника обласної екологічної інспекції

Міністр екології оглянув незаконні вирубки на Косівщині і звільнив начальника обласної екологічної інспекції

Політика 13:54, 04.05, 2016

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак перебуває з робочою поїздкою в Національному природному парку "Гуцульщина" у Косівському районі Івано-Франківської області.

Під час поїздки міністр оглянув проблемні території НПП "Гуцульщина", де здійснюються незаконні рубки лісів у межах природно-заповідного фонду без отримання відповідних лімітів, повідомляє прес-служба міністерства. Це – численні ледь прикриті пеньки, лисі схили гір у межах парку.  Це також самовільно захоплені лісові земельні ділянки, здані у приватне користування з порушенням норм законодавства.

За результатами побаченого та враховуючи численне ігнорування рішень ряду міністерських комісій Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківські області, Остап Семерак дав доручення негайно звільнити начальника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігоря Стефурака.

"Незаконні вирубки лісів на території національних природних парків – це ганьба для нашої держави. Так далі бути не може. Ми повинні зупинити це. Складність питання в іншому, численні звернення до Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області та навіть до Державної екологічної інспекції України і Державного агентства лісових ресурсів не зупинили хижацького знищення лісів заповідних територій", – зазначив Міністр Остап Семерак.

Міністр екології та природних ресурсів дав доручення звільнити керівника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, а всіх інших керівників національних парків закликав не допустити порушення природоохоронного законодавства України та підвищити рівень контролю за дотриманням особливого природоохоронного режиму парків.

Також Остап Семерак нагадав, що незаконна і неконтрольована вирубка карпатських лісів може призвести  до екологічної катастрофи в регіоні, в результаті якої можуть розпочатися зсуви ґрунту, масові паводки, знищення червонокнижних видів тварин та рослин та створення реально загрозливої ситуації для населення.

"Ми будемо працювати над розширенням площ заповідних територій, а тих, хто буде продовжувати знищення пралісів Карпат, будемо суворо наказувати згідно із законодавством України", – зазначив міністр.

Він також висловив сподівання на підтримку Уряду та Президента, а також на злагоджену спільну роботу  місцевих органів влади та самоврядування.

Як повідомляв КУРС, громадськість Косівщини сьогодні кілька годин домагалася зустрічі з міністром. Для цього пікетувальники перекрили виїзди з Косова. Наздогнали міністра в селі Химчин. Люди вимагають відсторонення багаторічного директора НПП "Гуцульщина" Василя Пророчука, якого обгрунтованого звинувачують в масштабних незаконних рубках лісу на території парку. Остап Семерак пообіцяв поспілкуватися з громадою на завершення поїздки. 

Нагадаємо, у березні громадськість Косівщини протестувала проти наміру Мінекології без конкурсу перепризначити на посаду директора НПП "Гуцульщина" Василя Пророчука. Представники громади пікетували Мінприроди й домоглися рішення про оголошення відкритого конкурсу. КУРС також повідомляв, що працівники НПП "Гуцульщина" погрожували розправою активістам та журналістам, які знімали відеосюжет про порушення в парку.  

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: