fbpx

Міністр юстиції Павло Петренко розповів прикарпатцям, як отримати безкоштовну правову допомогу

Суспільство 17:43, 22.08, 2016

На Івано-Франківщині з вересня повноцінно запрацюють 15 центрів надання безоплатної правової допомоги. До цього часу такі центри продовжують працювати у тестовому режимі.

Про це розповів сьогодні на прес-конференції міністр юстиції України Павло Петренко.

Як повідомлялось раніше, в Україні з початку 2016 року були ліквідовані районні управління юстиції, які, на думку міністра, не приносили жодної користі.  

"Ліквідували районі управління юстиції – ті радянські пережитки, які не виконували основної функції – забезпечення захисту прав та інтересів людини",  зазначив Павло Петренко.

На створення Центрів з надання безоплатної правової допомоги використали близько 70 мільйонів гривень, які були зекономлені внаслідок ліквідації районних управлінь юстиції.

Керівників Центрів обирали на конкурсах. На 800 посад по Україні подалися понад 5 тисяч кандидатів. На Прикарпатті було по 7-10 чоловік на місце.  Більшість з них мають адвокатську чи юридичну практику, і лиш мала частка працювали раніше на держслужбі. Хоча і звільнені працівники районних управлінь юстиції подавалися на конкурс. Середній вік новообраних керівників 30-35 років.

"Я приємно вражений. Зустрічаю цих молодих фахівців, в яких горять очі і вони дійсно бажають бути причетними до змін в країні. Це зовсім інший портрет людини, не схожої на бюрократа і чиновника", – поділився враженнями міністр юстиції.

На Франківщині буде 15 таких Центрів, які функціонуватимуть у маленьких містечках і селищах на 10-20 тисяч населення. Це була принципова позиція Мін’юсту, щоб дійти до малих населених пунктів і провести там роз’яснювальні роботи та надавати правову допомогу менш захищеним верствам населення.

"Найбільша проблема і те, чим найбільше зловживали чиновники, – те, що українські громадяни не були обізнані в своїх правах. Людина, яка не знає своїх прав, вона є здобиччю, щоб порушувати її права представниками влади або щоб ігнорувати її. Наше завдання – через цей соціальний проект підвищити правову культуру і правову свідомість громадян і забезпечити захистом найбільш незахищені верстви населення",  пояснив міністр.

Зараз сформовано 395 бюро по всій Україні, які до вересня працюють у тестовому режимі. За поточний рік близько 200 тисяч громадян отримали адвокатські послуги через Центри надання безоплатної правової допомоги.

Також Павло Петренко зазначив, що Мін’юст намагається відійти від "радянщини" і зробити сервіси, якими громадяни користуються найчастіше, максимально наближеними до людей.

Нагадаємо, сьогодні Павло Петренко в обласному перинатальному центрі вручив новоспеченим батькам свідоцтва про народження дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: