fbpx

Прикарпатське село поверне державі 110 тис. грн, які місцевий мешканець відсудив у Євросуді за сусідство з цвинтарем

Суспільство 20:15, 10.08, 2017

За позовом Міністерства юстиції господарський суд Івано-Франківської області зобов'язав Татарівську сільраду сплатити до держбюджету 110 тис. грн, які відсудив мешканець Татарова в Європейському суді за надто близьке сусідство з кладовищем.

Як писав КУРС, суд визнав колишнього сільського голову Татарова Яремчанської міської ради Івана Микитюка винним у невиконанні рішення Європейського суду.

За позовом місцевого мешканця Сергія Дзем’юка Європейський суд зобов’язав тодішнього сільського голову до 22 червня 2015 року закрити кладовище, облаштоване на території колишніх гаражів Ворохтянського лісокомбінату, що сусідить з позивачем.

Однак сільська влада не мала можливості закрити кладовище, оскільки на території сільської ради немає ділянки, придатної для облаштування кладовища. Крім того, громада села виступила проти його закриття. Тому, пояснив колишній голова Татарова, він намагався вирішити проблему іншим методом. Зокрема, пропонував іншу ділянку жителю села, який скаржиться на сусідство з кладовищем, та звертатися в державні органи щодо надання землі для облаштування сільського кладовища.

Попри це Дзем’юк суд виграв, а Європейський суд зобов’язав державу виплатити 6 тисяч євро відшкодування моральної шкоди і компенсації судових витрат. На виконання рішення суду з держбюджету України йому сплачено 110 214, 47 грн.

Мін’юст через суд вирішив ці кошти повернути з сільського бюджету, мотивуючи, що "держава Україна" програла суд Сергію Дзем’юку саме з вини Татарівської сільської ради.

Господарський суд позов задовольнив, забов'язав стягнути з Татарівської сільської  ради до державного бюджету 110 214,47 грн і ще 1653,22 грн судових витрат на користь Міністерства юстиції. Татарівська сільрада може оскаржити рішення в апеляційній інстанції.

Як попередня, так і нинішня сільська влада пропонували скаржнику надати земельну ділянку в іншому місці. Однак від пропозицій він відмовляється.

За рішенням Європейського суду сільська рада Татарова таки має закрити кладовище, та наразі це неможливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: