fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Місія можлива: у "сірій зоні" на Донбасі франківські лікарі безкоштовно провели сотні хірургічних операцій

Місія можлива: у "сірій зоні" на Донбасі франківські лікарі безкоштовно провели сотні хірургічних операцій

Здоров'я 17:08, 13.10, 2016

Бригада івано-франківських та коломийських лікарів працювала в Попасній і Попаснянському районі, надаючи медичну допомогу місцевому цивільному населенню.

Керівником місії з надання меддопомоги цивільному населенню Попасної і Попаснянського району Луганської області є головлікар Івано-Франківської ЦМКЛ Тарас Масляк. Сьогодні медики розповіли, як протягом місяця працювали у зоні війни. Незабаром лікарі вдруге вирушать до Попасної.

На Луганщину прикарпатські медики поїхали реанімобілем, взяли увесь необхідний інструмент і обладнання.  

"Коли там служив, то побачив, що бракує цивільних лікарів. Домовилися з головлікарем лікарні Попасної та головою адміністрації, що будемо вахтовим методом їздити й надавати кваліфіковану медичну допомогу цивільному населенню", – розповів Тарас Масляк.

До складу медбригади добровольців увійшли водій-волонтер Олег Перегуда, хірург Олег Ціхонь, травматолог Василь Чужак, терапевти Ярослав Кобиляк та Оксана Романська, операційний медбрат Микола Соболь, лікар-гінеколог Ростислав Петруняк з Коломиї та сам керівник, комбустіолог, головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк. 

Як розповів Олег Ціхонь, в зоні дуже бракує діагностичної бази, але попри всі труднощі лікарі робили по 32 операції за тиждень. У наступну місію візьмуть лапароскопічну стійку для малоінвазійних втручань та УЗД-апарат.

"Ми там не вели політичних дискусій, місія була суто лікарська, мали добрі стосунки з пацієнтами. Нас там чекають, і ми повторимо місію",  каже Олег Ціхонь.

Ростислав Петруняк служив як мобілізований 8 місяців і, щоб не втрачати навички гінеколога, сам запропонував послуги місцевій лікарні. За ці 8 місяців провів 135 операцій. Причому до нього в Попасній останній раз оперували гінекологію два роки тому.

Луганський онкодиспансер лишився на окупованій стороні, розповідає Ростислав Петруняк, персонал роз'їхався по Україні, тому там дуже гостра проблема з онкологією в гінекологічній сфері. Спеціаліст проводив операції з дозволу головлікаря Луганської області.

"Ми принесли туди певні зміни: почали подекуди вести документацію українською мовою, розмовляти. Вся допомога була безкоштовна",  каже Петруняк.

Люди у Попасній чекають прикарпатських медиків і вже записуються на прийом заздалегідь.

"Дзвонив головлікар Попасної, що записалися вже 30 людей до травматолога, ще півдесятка вже є до хірурга",  каже Тарас Масляк.

Василь Чужак розповідає, що в Попасній ніколи не було травматології, хоча лікарня районна, а в райцентрі часто трапляються виробничі травми  тут знаходиться один з найбільших локомотиворемонтних заводів України. 

"Ми були там два тижні, перший ще люди йшли з осторогою, другий  була черга. Але медична допомога  це ще не все. Ми повинні, крім того, нести туди культуру, нести туди Україну, бо люди там вагаються. Буду підтримувати подальші поїздки  це внутрішнє переконання",  каже лікар.

"Вдячність людей тішила, ми багато що побачили такого, про що не говорять на телебаченні. Я також обов'язково поїду в Попасну ще",  підтримав колегу операційний медбрат Микола Соболь.

Про те, що лікарі-терапевти у Попаснянському районі  люди пенсійного віку, розповів Ярослав Кобиляк. Тому, каже він, роботи франківцям вистачало. "У відділі терапії в лікарні  50 ліжок, на всіх  один лікар, він же заввідділом. Ми брали на себе будь-яку роботу, допомагали чим могли", – додає ще один трапевт у місії Оксана Романська. 

орджуся своєю командою,  каже Тарас Масляк.  Половина її складу  керівники, вони показали власним прикладом, як слід діяти в теперішній ситуації. Люди однакові там і тут  всі потребують допомоги. У Попаснянській лікарні має бути 35 лікарів, а працюють лише шість. І такі проблеми не лише в Попасній, а повсюди в медзакладах на лінії розмежування. Нам треба йти туди, нести туди зерно доброти, співчуття і відповідальності. Треба їздити до них і запрошувати їх до нас  тоді будуть зміни".

"Там війна. Люди там налякані, не чують української мови, мають спотворену інформацію про життя в Центральній Україні. Вірять російській пресі й телебаченню. Але всі без винятку хочуть, щоб війна якнайшвидше закінчилася. Думаю, що ми внесли свій внесок в утвердження України в тому регіоні",  відзначив Ярослав Кобиляк. 

Наступна місія лікарів у Попасну вже сформована, повідомив Олег Ціхонь. На неї зголосилися медики з районів Прикарпаття, пропонують допомогу лікарі з інших областей. Дата виїзду залежить від тамтешніх медиків, які добирають пацієнтів  передовсім на операції, а також на  обстеження, лікування, консультації. "Плануємо підготуватися так, щоб робити по 6 операцій в день",  додає хірург. 

Це вперше від початку війни місія лікарів з великої України прийшла на допомогу колегам і цивільному населенню "сірої зони". І хоч жили лікарі за 800 м від блокпоста, були свідками прориву і ліквідації терористів, а також обстрілів, відмовлятися від допомоги не збираються і надалі. Кажуть, що місія триватиме стільки, скільки буде потрібною. Щоб забезпечити її учасникам юридичний захист, роботу офіційно оформлюють як відрядження. 

В перспективі місію планують розділити на ургентний напрям, тобто термінову допомогу  травматологи, хірурги та ін., та планову  запрошувати на виїзди ендокринологів, офтальмологів, ревматологів, урологів та інших профільних спеціалістів для планових оглядів і допомоги. 

"Ця місія потрібна, бо вона якраз реально об'єднує Україну",  підсумував Тарас Масляк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: