fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • Міськрада готова витратити десятки мільйонів, щоб купити збитковий завод з виробництва гальмівних колодок для вагонів

Міськрада готова витратити десятки мільйонів, щоб купити збитковий завод з виробництва гальмівних колодок для вагонів

Економіка 16:47, 09.06, 2017

Міська рада Івано-Франківська поспіхом прийняла рішення взяти участь у аукціоні з продажу пакету акцій ПрАТ "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод", зокрема придбати 99,5% від статутного капіталу товариства.

Депутати зібралися на позачергову сесію сьогодні о 9 ранку, розпорядження про її скликання міський голова Руслан Марцінків підписав щойно вчора. Для більшості обранців це стало несподіванкою. Проект рішення на сайті ради не опублікували.

На сесію прийшли 25 депутатів: 12 від ВО “Свобода”, 2 – від БПП “Солідарність”, 2 – від “Самопомочі”, фракція “Батьківщина” та позафракційні прийшли у повному складі – по 4. Депутати від “УКРОПу” проігнорували цю сесію повним складом.

Нагадаємо, конкурс з продажу пакета акцій ПАТ “Івано-Франківський локомотиворемонтний завод” буде проведено 6 липня у приміщенні Фонду державного майна України.

Акції заводу продаватимуть за принципом аукціону з початковою ціною 33,92 млн грн. Крок аукціону – 340 тисяч гривень.

Поспіх із позачерговою сесією міський голова Руслан Марцінків пояснив тим, що документи на участь у торгах потрібно подати до 20 червня.

“Це рішення дає тільки можливість взяти участь у конкурсі. Це ще не означає, що ми перемогли і купили цей завод. Це тільки наш намір взяти участь у конкурсі”, – пояснив Марцінків.

Він нагадав, що локомотиворемнтний завод – найстаріше діюче підприємство у місті і донедавна було прибутковим.

“Я особисто, будучи народним депутатом, виступав проти приватизації цього стратегічного підприємства. Адже це підприємство, окрім того, що може ремонтувати локомотиви, може ремонтувати вагони… бронетехніку”, – переконував мер депутатів.

Марцінків додав, що за підприємством закріплено 10 га землі.

“Тобто сьогодні Івано-Франківськ не має закріпленої інвестиційної зони з такою кількістю землі. Навіть з цієї точки зору нам треба брати активну участь у викупі не тільки цього заводу, а й, можливо, боротися за котельно-зварювальний завод, який розкуповується. Чому ні?” – сказав Руслан Марцінків.

“За” участь міста в аукціоні проголосувало 24 депутати, утримався один.

У міськраді поки не готові озвучити суму, яку можуть витратити на придбання заводу. Відповідно до рішення міськради, Марцінків має створити робочу групу, яка визначить суму коштів для викупу пакета акцій ПрАТ. Відтак фінуправління має забезпечити видатки, пов’язані з підготовкою у конкурсі, а в разі перемоги – профінансувати витрати на купівлю об’єкта.

До робочої групи Марцінків на сесії запропонував включити голів постійної депутатської комісії з питань бюджету та комісії з питань оренди та приватизації комунального майна.

Голова бюджетної комісії “свободівець” Роман Онуфріїв коментувати рішення міськради відмовився. Втім зазначив, що очолювана ним комісія питання розглядала – зібралася о 8.45 перед сесією. На його переконання, завод треба викупити і кошти на нього можна знайти.

Очільник комісії з питань оренди та приватизації комунального майна “укропівець” Сергій Гаєвський розповів, що комісія, яку він очолює, це питання не розглядала. На його переконання, таке важливе для міста рішення міські очільники мали винести на громадське обговорення.

“Я вважаю, що підприємством, як і містом, повинні керувати професіонали. Якщо у нас нема професіоналів у комунальних підприємствах, то які професіонали будуть керувати тим заводом? Ми вже маємо приклад “Сервіс-Авто”, і КП “ДРЕУ”, і ще багатьох славнозвісних комунальних компаній, які стали банкрутами. Я думаю, якщо міські керівники будуть займатися ще і локомотиворемонтним заводом, то є ймовірність того, що його спіткає доля тих комунальних підприємств, які стали банкрутами. А потім земля під тим заводом піде так, як іде по всьому місту”, – прокоментував Гаєвський.

Думки фракцій щодо взяття участі в аукціоні щодо придбання заводу розділилися. Голова фракції БПП “Солідарність” у міській раді Петро Шкутяк на позачергову сесію не прийшов, які і більшість депутатів фракції.

“Ми готуємося до чергової сесії, яка буде 20 червня. Вивчаємо і обговорюємо проекти рішень. А щодо позачергової подзвонили вчора. Якось все надто швидко… Фракція не збиралася з цього приводу. Навіщо місту купувати заводи? Я вважаю, що місто має будувати дороги, садки і школи”, – відзначив Шкутяк.

Присутній на сесії депутат від цієї ж фракції Андріан Волгін від голосування на сесії утримався.

“Я помітив за рік діяльності міської ради, що майже кожної сесії ми ліквідовуємо певне комунальне підприємство, бо воно збиткове. І я не вірю, що нинішня влада, яка не може утримати комунальні підприємства, зможе утримати такий об’єкт”, – каже Волгін.

Він припускає, що завод хочуть розпиляти на металобрухт, а земельну ділянку використати під чергову забудову.

“У модернізацію заводу після купівлі потрібно вкласти ще понад 60 млн грн. Я вважаю, що в місті є глобальніші проблеми, які треба негайно вирішувати. У нас всі кричали, що треба міст на Пасічній, а тепер хочемо купити завод. Я не розумію, звідки візьмуться кошти.

Вчора після обіду мене набрали і повідомили про нинішню сесію. Я би хотів, щоби завжди так збирали, коли дійсно у нас є наболілі питання”, – прокоментував Волгін.

Депутатам від фракції “Батьківщина” теж повідомили про позачергову сесію вчора по обіді. Однак рішення вони підтримали одноголосно у повному складі.

“Жодних розрахунків, жодних пояснень ми не чули. Голосувавши, ми користувалися тільки однією логікою: якщо підприємство і земля, а там є близько 10 га, будуть у міській власності, значить, ми, депутати, зможемо розпорядитися тою землею – чи під інвестиції, чи під розвиток того підприємства. Це вже похідна від того, буде виграний конкурс, чи не буде. Я думаю, що навіть перед участю у конкурсі буде обговорено кінцеву максимальну ціну, яку місто може витратити на придбання заводу. Мені здається, сотні мільйонів не потрібно витрачати на завод, але ми повинні розрахувати, скільки ми готові у нього вкласти”, – каже депутат від “Батьківщини” Стефан Магас.

Депутат від “Самопомочі” Іван Гарасимко пояснює, що підтримав рішення, щоб “врятувати завод від рейдерського захоплення”.

“Наскільки я знаю, раніше керував цим підприємством Ярослав Ленів, і там почалися якісь незрозумілі речі. Так вийшло, що спеціально доводили локомотиворемонтний завод до банкрутства… На сьогоднішній день у  мене така думка, що занижується вартість самої оцінки цього підприємства, – зазначив Гарасимко. – Там працює 270 працівників. Тому потрібно розвивати його, створювати робочі місця та вливати кошти, щоби зберегти і модернізувати завод. Якщо ні, то дуже сумна доля чекає на це підприємство”.

Відповідно до рішення сесії структурні підрозділи виконкому мають до 20 червня звернутися до ФДМУ щодо участі в конкурсі, опрацювати проект договору купівлі-продажу, а також розробити бізнес-план та додати його до конкурсної документації.

Рішення брати участь в торгах за акції заводу підтримали 24 депутати з 25 присутніх. Подаємо список за фракціями:

Міський голова

Марцінків Руслан Романович – ЗА

ВО “Свобода”

1. Абрам’як Сергій Михайлович – ЗА

2. Бурко Віталій Миколайович – ЗА

3. Вагилевич Мар’ян Володимирович – ЗА

4. Гавриш Петро Орестович – відсутній

5. Грималюк Андрій Васильович – відсутній

6. Капустяк Олег Іванович – ЗА

7. Марцінків Роман Богданович – ЗА

8. Онуфріїв Роман Михайлович – ЗА

9. Продан Маріанна Василівна – ЗА

10. Савчук Оксана Василівна – ЗА

11. Синишин Віктор Іванович – ЗА

12. Скиданчук Василь Михайлович – ЗА

13. Строїч Андрій Петрович – ЗА

14. Харук Роман Романович – ЗА

“Блок Петра Порошенка “Солідарність”

1. Балагура Володимир Омелянович – відсутній

2. Волгін Андріан Вікторович – утримався

3. Ковальчук Микола Петрович – відсутній

4. Кушнір Володимир Степанович – відсутній

5. Палійчук Сергій Васильович – відсутній

6. Руднянин Степан Михайлович – ЗА

7. Фецич Володимир Іванович – відсутній

8. Шкутяк Петро Зіновійович – відсутній

9. Яблонь Володимир Дмитрович – відсутній

“Об’єднання “Самопоміч”

1. Гарасимко Іван Михайлович – ЗА

2. Гречанюк Петро Дмитрович – відсутній

3. Корсун Ігор Валерійович – ЗА

4. Кулинич Ірина Вікторівна – відсутня

5. Пуйда Іван Михайлович – відсутній

6. Федорук Олександра Володимирівна – відсутня

“Українське об’єднання патріотів – УКРОП”

1. Гаєвський Сергій Броніславович – відсутній

2. Мерінов Віталій Олександрович – відсутній

3. Олійник Володимир Євгенович – відсутній

4. Тарас Мстислав Ярославович – відсутній

5. Чміль Дмитро Костянтинович – відсутній

ВО “Батьківщина”

1. Горбовий Ярослав Васильович – ЗА

2. Магас Стефан Дмитрович – ЗА

3. Ревчук Василь Іванович – ЗА

4. Терешко Руслан Володимирович – ЗА

Позафракційні депутати

1. Анушкевичус Віктор Андрюсович – ЗА

2. Куницька Галина Володимирівна – ЗА

3. Саварин Ігор Володимирович – ЗА

4. Саврей Володимир Ярославович – ЗА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: