fbpx

"Місто героїв і понятих": Богдан Томенчук читав у Калуші поезії з нової книги

Суспільство 16:17, 21.11, 2016

Презентація книги "Місто героїв і понятих" прикарпатського поета, лауреата премії імені Чорновола, директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдана Томенчука у Калуші переросла у вечір поезії.

Поезію Богдана Томенчука – любовну, громадянську, філософську – читали актори театру "Легенда" та сам автор. Вірші, покладені на музику, виконували калушани та івано-франківський бард Ігор Гриник.

1

Читайте: "Затиснутий у кулак біль", – Богдан Томенчук представив франківцям нову книгу "Місто героїв і понятих". ФОТО, ВІДЕО

За словами самого автора, у віршах його нової збірки – одвічна боротьба добра і зла, одвічний конфлікт, коли одні готові віддати усе заради ідеї, а інші їм перешкоджають, тому вона й називається "Місто героїв і понятих".

"Світ перейшов на мову рахунків і квитанцій. Порожньо у храмах, людно у чергах. Всюдисущі еталони фальші тяжіють над долями і світанками. Хочеться світла і вітражів. Відкрийте цю книжку – у вас буде безсонна ніч аж до світанкової кави", – ідеться в анотації до збірки.

Після читаної і співаної поезії були слова вдячності. Вдячності від організаторів, зокрема заступника міського голови і давнього друга автора Наталії Табачук, працівників культури, освітян, медиків та міського голови. Богданові Томенчуку дякували "за поезію, яка, наче ковток свіжого повітря", "за пригорщі перлів, зворушливу старомодність і бездоганний епітет, який знімає двозначність".

2

А окрім слів подяки, були ще квіти і подарунки – авторові і від автора. Книги від Богдана Томенчука отримали всі виконавці його поетичних творів, а дарунком поетові були диски із записом пісень на його вірші у виконанні Ігоря Гриника.

Свою вдячність калушанам Богдан Томенчук висловив не лише під час презентації, а й наступного ранку у мережі Фейсбук.

"Дякую, Калуш. То таки було неймовірно і справжньо… Музика, вірші, камін, вино, очі – знайомі і незнайомі – але глибокі і світлі… Текстам, які до останку хотів забрати з рукопису "Міста героїв і понятих", дівчата з талановитого гурту Лесі Піцик подарували музику і розчулили тишу до сліз… Дякую не процедурно-етикетно, а просто – дякую! – Наталі Табачук, Ігореві Гринику, Володимиру Кузикові з готельного комплексу "Майдан", муніципальному театрові "Легенда" (язик не повертається назвати його самодіяльним), всім присутнім і причетним… за співзвучність – сльози, погляду, згадки. За слово, котре ставало музикою, за музику, котра промовляла і проповідувала щось піднебесне… Зрештою, за вишукані "сто грам кави", де спілкування було більше, ніж власне "кави". За те, що просто не хотілось розходитись…" – написав він.

Варто зазначити, що це вже друга презентація збірок поезій Богдана Томенчука у Калуші. Восени 2015-го Калуш почув "Сезон ненаписаних віршів".

Прикметно, що цією книгою продовжується естафета "Від слова до слова", розпочата у минулому році.

КУРС писав, що в рамках естафети уже вийшла книга Ольги Деркачової "Крамниця щастя" та готується до друку поетична книжка Власти Власенко.

Усі кошти, виручені від розповсюдження збірки, будуть передані літературній агенції "Discursus" для видання наступних книжок серії. За словами Томенчука, цього разу хочуть допомогти видати поетичну збірку вінницького поета Влада Сорда, який служить в АТО.

Людмила Степова, Калуш ФМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: