fbpx

"Місто, якого немає...": в обласній бібліотеці відкрили виставку світлин Станіславова, що зникає в Івано-Франківську

Наша історія 18:15, 14.03, 2017

Сьогодні в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка відбулося відкриття виставки "Місто, якого немає..."

Виставку відкриває при вході у заклад інсталяція Юрія Бакая – чорна клейонка, на якій прикріплені дві фотографії старовинного будинку на вулиці Короля Данила, на якому спочатку була, а потім геть розвалилася скульптура жінки. До інсталяції увійшли і самі залишки цієї скульптури – каміння, що залишилося від неї.

1

23

Юрій Бакай каже, що спеціально збирає залишки скульптур, а також старовинні фасадні двері, які люди викидають у смітник, встановлюючи металопластик.

"Місто без старої архітектури стає нецікавим… Без неї місто програє, а її умисно всі знищують. В місті Івано-Франківськ пропадає Станіславів. Це сумно", – зазначає Бакай.

Основа виставки – це близько трьох десятків світлин Дениса Трофімова, вже знайомі франківцям. На них зображені старі будівлі Івано-Франківська з часовим проміжком – близько 10 років. Проблему він зауважив ще у 2006 році.

"Тоді захотілося це все фіксувати, щоб воно збереглося хоча би у цифровому вигляді. Я не задумувався, що це буде фотопроект, але з часом це так накипіло, і коли скульптура на Короля Данила обвалилася, це була остання крапля", – згадує Денис Трофімов.

Фотограф розповідає, що тоді вирішив донести до людей проблему руйнування архітектурної спадщини.

"Багато людей цього не помічають і не усвідомлюють. Я сподівався, що люди зроблять для себе хоч якісь висновки", – додає Трофімов.

Його розчаровує, що мешканці, дбаючи лише про власні євроремонти, не зважають на архітектурну цінність споруд, у яких мешкають, встановлюючи безликі металопластикові двері та вікна.

4

Наразі в колекції Трофімова налічується близько сотні світлин.

"За 10 років колекція стане ще більшою. В мене ілюзій нема, що все буде на краще, все буде продовжувати руйнуватись, ламатись, і колекція буде рости. Я хочу помилятися", – додає Денис.

Юрій Бакай зазначає, що старовинну архітектуру простіше зберегти та відреставрувати, аніж відновлювати з нуля. Однак це дороговартісний процес, у якому не зажди зацікавлена місцева влада, а тим більше мешканці міста. Так краса нашого міста продовжує знищуватися.

Перша частина проекту Дениса Трофімова і Юрія Бакая (фотографії та інсталяції) відбулася у травні 2016 року на огорожі Палацу Потоцьких

В обласній бібліотеці виставка експонуватиметься протягом трьох тижнів. Ініціатори планують зробити виставку постійно діючою у місті, варіюючи локації. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: