fbpx

Містобудівна рада не погодила план забудови території "Промприладу" у Франківську. ПРОЕКТ

Суспільство 13:59, 21.07, 2016

Змінити житловий мікрорайон та прокласти нову дорогу між вулицями Мельника і Коновальця порекомендували забудовникам архітектори Містобудівної ради Івано-Франківська.

На вчорашньому засіданні Містобудівної ради розглянули детальний план території (ДПТ) забудови району "Промприладу".

Нагадаємо, сесія Івано-Франківської міської ради дала дозвіл на розроблення детального плану території кварталу в межах вулиць Андрія Мельника – Академіка Сахарова – Євгена Коновальця – Січових Стрільців у Івано-Франківську.

Проектанти представили ДПТ. Цільове призначення землі – багатоповерхова житлова забудова з громадськими приміщеннями.

Забудова передбачає три черги будівництва. Перша (позачена білим кольором  ред.) передбачає реконструкцію промислового об'єкту під розважальний центр із багатоярусною парковкою на 260 машин.

1

Друга черга (помаранчевий  ред.)  житловий квартал з підземним паркінгом. Це 9-поверхові будинки із вставками 4-поверхових будинків, пояснили архітектори, які готували ДПТ. В житловому кварталі передбачили бізнес-центр з актовою залою та Центр дитячого розвитку на 40 місць. Місткість підземних парковок  на 160 авто.

2

Третя черга (позначена блакитним  ред.)  реконструкція промислових приміщень під майстерні, виставкові зали, хостел із громадським простором. 

3

Раніше платформа "Тепле місто" представляла громадськості Франківська проект перетворення деградуючої території заводу "Промприлад" на загальноміський культурний та освітній майданчик – тут мали постати мистецькі та освітні проекти, міні-виробництво, любительський спорт, а також ресторани, хостели і навіть апартаменти. Йшлося власне про цю частину території  так звану "третю чергу". 

Архітектурну концепцію цього кварталу, так само, як і групи житлової забудови, розробило архітектурне бюро архітектора Віктора Зотова Zotov&Co. 

 Читайте, будь ласка: У Франківську на прикладі "Промприладу" представили універсальну концепцію розвитку промислових територій

Головний архітектор міста Дмитро Нижник уточнив, що є чітка домовленість: поки не буде завершена перша черга будівництва, не буде розпочата наступна.

ДПТ викликала бурхливу дискусію.

Член Містобудівної ради, колишній головний архітектор Франківська Олександр Микуляк розкритикував житловий квартал і, посилаючись на власний досвід, прогнозував, що "не буде там і так ніякого підземного паркінгу" – мовляв, сам проектував такий у кількох забудовах, але в результаті будинки звели без нього. Архітектор Володимир Качмар, який був серед авторів першого проекту житлової забудови з 16-поверхівками, висловив сумнів у достатній кількості місць на парковках та запропонував прокласти у мікрорайоні нову дорогу. Дорога мала би пройти попри житловий масив і з'єднати вулиці Мельника і Коновальця. Проектанти звернули увагу Містобудівної ради на те, що з боку Коновальця виш зводить багатоповерхівку на своїй території, відтак загородить дорогу. "А ви пробивайтеся!"  напучували розробників ДПТ авторитетні архітектори з ради. 

Врешті рада вирішила не погоджувати ДПТ до того часу, поки не буде прийнятий новий Генплан міста. А проектантам порадила взяти до уваги пропозиії з прокладення нової вулиці та максимального розширення громадського простору.

Дмитро Нижник підсумував обговорення і звернувся до архітекторів, які розробляють проект, врахувати зауваження перед тим, як виносити ДПТ на громадські слухання. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: