fbpx

Місяць без російських онлайн-сервісів: як змінилися вподобання українців. ІНФОГРАФІКА

Стиль життя 13:18, 16.06, 2017

Місяць тому, 16 травня, російські ресурси "ВКонтакте", "Одноклассники", "Яндекс", "Mail.ru" та інші були заборонені. Протягом травня користувачі УАнету активно почали встановлювати VPN*, анонімайзери та додатки у браузери. Деякі юзери перейшли до Facebook, чия українська аудиторія в день підписання указу зросла приблизно на 35%. Інші, наприклад, вперше почули про українську мережу Nimses та масово почали її підкорювати.

У Кіберполіції запевняють, що доступ до заборонених ресурсів закритий по всій Україні, але це не означає, що не можна користуватися VPN і з його допомогою заходити в російські соцмережі. Поки що анонімайзери дозволені законодавством України, а їхнє використання не регулюється, пише КУРС із посиланням на ТСН.

Першими виконали указ про блокування мобільні оператори, за ними пішли й інтернет-провайдери.

TNS Kantar дослідив українську аудиторію. Інформація та саме блокування російських ресурсів викликало ажіотаж і суттєво змінило переваги українських інтернет-користувачів.

У рейтингу популярних сайтів за десктопним охопленням за місяць в лідерах залишається Google, а на другому місці закріпився Youtube, і це все завдяки зниженню охоплення Vk.com.

Керівник проекту інтернет-досліджень Kantar TNS CMeter Анна Шахдінарян зазначає, що вже на другий день після оголошення про блокування російських ресурсів охоплення Facebook значно зросло, а соціальна мережа Google+, як і прогнозувалося, посилила позиції і майже подвоїла своє денне охоплення.

Але рекордсменом зі зростання в травні став сайт Opera.com, він набрав додаткових 15,5% охоплення і вперше увійшов до Топ-30. Тут все просто, у цьому браузері є вбудований VPN. Перш за все, заборона російських сайтів відобразилася на зростанні Facebook – як альтернативи для частини аудиторії ВКонтакте і Однокласники, також отримали частку аудиторію і Mail.ru – портали з поштовим сервісом Google.com, Ukr.net та i.ua.

1

Інтернет-користувачі у віці 14-70 років, в абсолютних числах вони становлять 19,8 млн. 

Дослідження CMeter об'єднує дані з: Site-centric- лічильники, інтегровані в сайти. Frame-centric- лічильники встановлені не на сайті, а в розіграші банерної мережі (у вимірі більше 2500 сайтів). User-centric-панель охоплює близько 5000 респондентів щодня, поряд зі стандартними показниками (hits, охоплення, соціально-демографічні тощо показники по всіх сайтах, з якими контактували респонденти), також фіксує контакт панелістів з контентом. Дані з усіх джерел об'єднуються в режимі реального часу, що гарантує відсутність втрат у даних.

Якщо дивитися на загальну картину української аудиторії за травень, то зміни не так яскраво кидаються в очі, оскільки начебто сайти і заборонили, але позиції вони не втратили. Це пояснюється тим, що заборона набула чинності тільки в середині місяця, але й тоді не всі провайдери встигли закрити доступ.

Тим часом поки заборонені сайти масово втрачали свою аудиторію, додатки на смартфонах використовувалися без перебоїв. Таким чином, ВКонтакте і Однокласники залишилися на своїх позиціях, оскільки користувачі швидко завантажили і освоїлися з додатками VPN та іншими анонімайзерами.

При цьому кількість використовуваних соціальних мереж і месенджерів теж зросла. Значне охоплення втратили всі програми від Яндекс, крім браузера, таким чином вони забезпечили зростання для Google Карти і 2Gis.

2
Дані Kantar TNS CMeter, кількість мобільних користувачів Android у віці 16-65 років, міське населення 50k +, в абсолютних числах вони становлять 5,113 млн користувачів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: