fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Міжнародний фонд "Відродження" прокоментував спротив франківців створенню виїзної паліативної служби для дітей та дорослих

Міжнародний фонд "Відродження" прокоментував спротив франківців створенню виїзної паліативної служби для дітей та дорослих

Суспільство 06:10, 11.12, 2015

Щодо ситуації, яка склалася в місті Івано-Франківськ у зв'язку зі створенням виїзної паліативної служби для дітей та дорослих.

Міжнародний фонд "Відродження" надзвичайно стурбований конфліктом, який спалахнув між представниками, з одного боку, Івано-Франківського Благодійного Фонду "Мати Терез", Обласного Центру паліативної допомоги, які є багаторічними партнерами МФ "Відродження", та, з іншого, мешканцями житлового будинку міста Івано-Франківськ (за адресою вул. Нова, 19 Б). Конфлікт розпочався через виділення місцевою владою приміщення в цій будівлі для створення виїзної паліативної служби для дітей та дорослих, пише БРІЗ.

Вночі на 25 листопада 2015 року невідомі особи вчинили акт вандалізму в майбутньому приміщенні, де має знаходитись виїзна служба. Цей вчинок міг бути результатом агресивного ставлення місцевих жителів до новоствореного виїзного відділення. 

Для розв'язання конфлікту з місцевою громадою представники Благодійного Фонду "Мати Тереза" й Обласного Центру паліативної допомоги неодноразово проводили зустрічі, на яких інформували мешканців будинку, що у приміщенні не планується створювати стаціонар, під вікнами не будуть паркуватися машини "швидких". Йдеться лише про розміщення кімнат для відпочинку медичного персоналу, а також Всеукраїнського тренінгового центру з паліативної допомоги для лікарів та соціальних працівників, який нарешті отримав просторе приміщення для проведення навчання.

Варто зазначити, що у 2015 році на підтримку створення цього дитячого виїзного відділення  було ініційовано унікальний театральний проект "Оскар і Рожева Пані". Проект отримав підтримку Міністерства культури України та сотні схвальних відгуків як від театральних критиків, так і від глядачів. А найголовніше, завдяки благодійній виставі вже зібрано понад 350 тисяч гривень на ремонт та облаштування приміщення для виїзної служби, яка буде забезпечувати постійну підтримку родинам, де є невиліковні дітки та дорослі, з усієї Івано-Франківської області. 

За таких умов особливе занепокоєння викликає ескалація цього конфлікту. 

У зв'язку з цим Міжнародний фонд "Відродження" звертається до громади міста Івано-Франківська з проханням виступити на підтримку створення виїзного відділення для надання паліативної допомоги на базі приміщення по вулиці Новій, 19 Б у місті Івано-Франківську. 

Звертаємося до міського голови та місцевої влади із закликом провести належне інформування жителів міста про те, що таке паліативна допомога та чому запуск цього надзвичайно важливого сервісу так очікують тисячі пацієнтів, які потребують паліативного догляду вдома.

Програмна ініціатива "Громадське здоров’я" Міжнародного фонду "Відродження" більше десяти років працює над створенням в Україні доступної та ефективної системи паліативної допомоги для дітей та дорослих.  

Проблема доступності паліативної допомоги для маленьких пацієнтів в Україні стоїть дуже гостро. За даними МОЗ України, щороку паліативної допомоги потребують 17 500 дітей, хоча, за оцінками Міжнародної Мережі дитячої паліативної допомоги, ця цифра сягає більш ніж 70 000 дітей щорічно. А потреба у наданні паліативної допомоги для дорослих пацієнтів щорічно складає понад 500 000 осіб.

З повагою,

Виконавчий директор

Є. Бистрицький

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: