fbpx

МОЗ створює мережу судово-психіатричних закладів для неосудних злочинців

Суспільство 17:36, 11.05, 2017

Міністерство охорони здоров'я України підготувало Проект наказу, який змінить підходи до лікування неосудних людей. Так, щоби забезпечити їхню інтегрованість у суспільство.

Про це в себе на сторінці у Фейсбук повідомила міністр охорони здоровя Уляна Супрун.

Система психіатричної допомоги особам, що скоїли суспільно небезпечні діяння, в Україні залишилась майже незмінною з часів Совєтського союзу. Ця система заснована на моделі покарання, а не реабілітації. Якщо людину суд визнає неосудною і вона потрапляє до психіатричного закладу із суворим наглядом, то шансів на якісну реабілітацію та ресоціалізацію у пацієнта майже немає, зазначає урядовець.

На цей час в Україні є єдиний психіатричний заклад, де передбачена допомога для таких людей – психіатрична лікарня з суворим наглядом у Дніпропетровську.

"В реальності це пенітенціарна установа із жахливими умовами. У січні ми відвідували цю лікарню і бачили, в яких умовах перебувають пацієнти. Разом із громадськістю та відповідними державними органами ми розробили Проект наказу, якій змінює підходи до надання психіатричної допомоги в судово-психіатричних клініках. Із документом ви можете ознайомитися на нашому сайті https://goo.gl/1dLVRt", – повідомила Уляна Супрун. 

Замість однієї спеціалізованої лікарні передбачене створення мережі судово-психіатричних закладів по всій Україні.

В залежності від стану психічного здоров’я людини та ступеня суспільної небезпечності в одному закладі будуть застосовуватись три стаціонарних види примусових заходів медичного характеру, що передбачені Кримінальним кодексом України.

"Зараз пацієнти, до яких застосовано примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом, протягом дня заточені в палатах, що більше нагадують камери, звідки їх виводять на прогулянку на 40 хвилин. Звісно, що такі умови згубно впливають на здоров’я, а шанси на те, що ця людина повернеться в суспільство, майже відсутні. Зміни дозволять пацієнтам, в залежності від стану, самостійно пересуватися по території лікарні під наглядом фахівців та поступово бути інтегрованими в суспільство", – так бачить виправну систему для неосудних міністр охорони здоров'я. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: