fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • МОЗ закликає громадян контролювати закупівлі медичних закладів і переглядати підозрілі договори, близькі до 200 тис. грн.

МОЗ закликає громадян контролювати закупівлі медичних закладів і переглядати підозрілі договори, близькі до 200 тис. грн.

Здоров'я 17:21, 09.01, 2017

Міністерство охорони здоров'я долучилося до флешмобу з контролю за ефективністю витрат державних органів і бюджетних установ.

"Допоможіть нам проконтролювати Ваші гроші. Примусимо чиновників не тільки не красти, але й максимально ефективно витрачати ресурси", – із таким закликом звернулося до громадян МОЗ на своєму сайті.

МОЗ закликало платників податків контролювати, як витрачаються бюджетні кошти, не покладаючись лише на правоохоронні органи. А також допомагати чиновникам підвищити якість роботи – вказувати, що можна було зробити краще, де можна купити дешевше.

Для цього є інструмент  електронна система публічних закупівель ProZorro, яка дає можливість кожному побачити "закулісу" державних закупівель. Секрет цього інструменту простий: чим більше ним користуються – тим ефективніше він працює. Але сам по собі він нікого не карає. Він лише робить зловживання і неефективність ВИДИМИМИ. Дає можливість контролювати витрати бюджетних грошей (тобто грошей платників податків) КОЖНОМУ.

Буквально кожен може взяти участь у моніторінгу: журналісти, волонтери, підприємці, депутати всіх рівнів, пацієнти і т. д.

Але закупівлі  це не просто витрання коштів, це ще й планування, збір інформаціі, підготовка заявки тощо. Ті замовники, хто все купує в останню мить, не хочуть зайвий раз напружуватись і тому максимально уникають повноцінних процедур.

За законом, закупівлі до 200,000 грн. (товари, послуги) і до 1,5 млн (роботи) можна проводити без відкритого аукціону за спрощеною процедурою. У деяких областях місцеві ради добровільно знизили цей поріг, щоб збільшити позитивний ефект від використання ProZorro, в деяких – ні. Але є й ті, хто використовують порогові значення, щоб приховати власну неефективність. 

Як проконтролювати практично?

Договір з такої закупівлі має публікуватись не пізніше наступного дня після укладення. Крім того, в договорі мають зазначатись конкретна назва товару, що дозволяє його ідентифікувати, кількість і вартість.

Крок 1. Переходимо на https://prozorro.gov.ua/

Крок 2. В пошуку обираємо  Тип процедури: Звіт про укладений договір, додатково можете обрати свій регіон.

https://prozorro.gov.ua/tender/search/

Крок 3. Переглядайте договори, що здаються вам підозрілими, особливо ті, що близькі до 200,000 грн. (Команда МОЗ буде вам вдячна, якщо ви будете приділяти увагу закупкам медичних закладів і управліннь охорони здоров’я)

Приклад 1: Кам’янець-Подільська міська лікарня у вересні 2016-го заплатила за напівавтоматичний біохімічний аналізатор LabAnalyt SA (610) 75 000 грн.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-09-26-000203-b

Приклад 2

199 492 грн заплатить "Луганська міська станція швидкої медичної допомоги" (92700, Україна, Луганська область обл., Старобільськ, Кірова, 67) за 41 позицію побутової техніки.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-22-000144-a/

Крок 4. Пробуємо знайти аналогічний товар, наприклад в інтернет-магазинах або на тому ж сайті Prozorro чи інших тендерах, щоб оцінити його реальну вартість:

Приклад 1

І бачимо, що "Волноваська центральна районна лікарня" змогла купити той самий аналізатор LabAnalyt SA (610) в грудні 2016-го за 58 995,00 грн, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-09-001069-b/

Тобто переплата Кам’янець-Подільська складає 16000,00 грн, чи 27%. А це, наприклад, забезпечення одного ліжко-місця на три місяці або Х військових аптечок

Приклад 2

Вартість зазначеної техніки в інтернет-магазинах складає:

10 Холодильник Vestfrost CX451S – 4949 грн

8 Пральна машина Gorenje W7202/S – 6999 грн

12 Праска Tefal FV 1526E1 – 659 грн

11 Микрохвильова піч Hansa AMG17M70VH – 1505 грн

У підсумку: 129 945 грн, переплата від інтернет-роздібу – 53%

http://comfy.ua/mikrovolnovaja-pech-svch-hansa-amg17m70vh.html

http://comfy.ua/utjug-tefal-fv1526.html

http://bt.rozetka.com.ua/ua/1958307/p1958307/

http://comfy.ua/holodil-nik-s-verhnej-morozilkoj-vestfrost-cx451-s.html

***

Часто покупці несвоєчасно публікують звіти про покупку (має бути один день з моменту його укладення) Наприклад, як "Міська комунальна лікарня №3" Тернопільської міської ради https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-30-001001-b/

Або не зазначають назву/кількість придбаного, через що неможливо превірити адекватність ціни, як, наприклад, Корюківська центральна районна лікарня https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-27-000204-b/

Дані про такі випадки також повідомляйте нам (надсилайте інфу на пошту, тегайте МОЗ в фб)

Крок 5. Розповсюджуйте цей мануал і ваші знахідки, чим більшу це приверне увагу, тим важче їм буде це робити і тим більше спонукатиме до ефективного використання коштів.

Тегайте місцеву адміністрацію і МОЗ. Адже РОЗПОРЯДНИКОМ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ НА ОХОРОНУ ЗДОРОВ'Я В РЕГІОНІ ПІСЛЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ Є САМЕ МІСЦЕВА АДМІНІСТРАЦІЯ.

Крок 6. Зробіть запит до покупця або зателефонуйте, на сторінках тендерів є телефони (конкретної лікарні чи управління охорони здоров’я) з простими питаннями: Що завадило їм придбати товар за тією ціною, яку знайшли Ви? Яка оцінка в них була в школі з математики? Чому вони неефективно витрачають Ваші гроші? Чи не забанили їх часом в гуглі, на сайті розетки чи конфі?

Для наочності можна зазначити, скільки аптечок, берців, тепловізорів, можна було купити за "надбавку за опт", скільки дітей вилікувати і т. д.

І копію такого запиту, будь ласка, надішліть:

– нам на ел.адресу press@moz.gov.ua з темою листа prozorro;

– на адресу місцевої державної адміністрації;

– до управління національної поліції / прокуратури /НАБУ / НАЗК (в залежності від того, хто покупець/замовник і яка сума переплачена).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: