fbpx

Картини, мумія і 23 "живих" трупи: анатомічний музей в Івано-Франківську вражає і навчає. ФОТО

Суспільство 18:42, 18.05, 2017

Щороку 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв. У Івано-Франківську працює анатомічний музей.

На площі Шептицького в морфологічному корпусі Івано-Франківського медуніверситету розташований найбільший анатомічний музей України. Екскурсію "Репортеру" провів ініціатор його створення, доцент кафедри анатомії людини Омелян Юрах.

Над входом у музей гостей зустрічають слова латиною: "Hic mortui docent vivos" – "тут мертві вчать живих".

"Особливість нашого музею – це три в одному, – розповідає Омелян Юрах. – Це не тільки музей, де зібрані найкращі препарати людського тіла (частини тіл), це ще й анатомічна зала, де щодня займаються студенти, і навчально-практичний центр для лікарів".

В музеї зібрано понад 500 препаратів. На стінах – репродукції відомих картин. Під репродукціями по три зображення віртуально розпрепарованих героїв картин, які зображають поверхневі і глибокі м’язи та скелети. Кожен м’яз і кістка підписані. Студент підходить, дивиться і вчиться. Ноу-хау франківців високо оцінили колеги-медики з Німеччини.

Гордість музейної колекції – м’язовий труп, який відвідувачі просто називають мумією.

1

"Він зроблений як Ленін, – розповідає медик. – Виготовляли кілька років. Вимивали кров, вимочували в формаліні, виймали органи. Потім сушили два місяці. В кінці покрили лаком. Але ні лак, ні формалін не рятують від опаришів. Гризуть його".

Є в експозиції музею скелети семимісячного, п’ятимісячного і тримісячного плодів. Звідси зазвичай починаються лекції для студентів про статеве виховання і аборти.

Найбільш дорогі експонати  внутрішні органи. Виготовляються такі препарати голками під водою. Найбільш ювелірна робота, за словами Омеляна Юраха, – розпрепаровані судини. Представлені в музеї також легені і серця, а також ціла шафа мізків. Експонати з препарованими тваринами допомагають студентам вивчати порівняльну анатомію. 

Для практичного навчання студентів-медиків використовують також тіла. В університеті трупи через це називають "живими".

В підвалі музею у ваннах нині зберігаються 23 тіла, навчальні матеріали законсервували у формаліні. 

Потрапити до анатомічного музею на екскурсію не так вже й просто. Медик каже, що це в першу чергу – навчальні кімнати. Тому минулого навчального року він провів для учнів і студентів міста понад півсотні екскурсій.

Читайте також: Скелети, серця, сіамські близнюки: для франківчан відкрили Анатомічний музей. ФОТО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: