fbpx

"Ми кидаємо людей під танки і даємо їм нові тарифи": парламент проголосував за медичну реформу. ВІДЕО

Здоров'я 21:49, 08.06, 2017

Народні обранці ухвалили один законопроект із медичного пакету, а ще один – відхилили.

Народні депутати розглянули два законопроекти, які стосуються старту медичної реформи в Україні. Основний, що стосується державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів, у сесійній залі – підтримали, інформує 5 канал.

Необхідну кількість голосів назбирали лише з другої спроби. До цього документ більш як годину народні обранці обговорювали. Ті, хто підтримували проекти, стверджували: документ дасть змогу людям самим обирати лікаря і заклад, а керувати коштами, які держава виділяє на медицину, зможуть громади.

"В Україні немає безоплатної медицини. Стовідсотково ті, хто слухає цей виступ, дають хабарі у лікарнях. Ми платимо за все, навіть за пологи, коли народжується новий українець. Це буде зруйновано. Ми перейдемо на легальні взаємовідносини в медицині", – сказала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Логіка цього закону полягає в наступному: ми припиняємо фінансувати процес і пробуємо перейти на оплату кінцевого продукту. Система вмирає. Вона не має жодних стимулів, як би лікар не працював, як би не лікував. Ми даємо можливість зробити перший крок для вибору пацієнтами закладів для лікування", – переконував депутат від БПП Віктор Пинзеник.

Натомість частина депутатів висловлювалася категорично проти документа. Кажуть, що це не реформа, а ще один спосіб "здирати" гроші з громадян. Переконують: після ухвалення законопроекту в Україні взагалі не залишиться безплатної медицини. Зрештою, після дискусій більшість проект таки підтримала – 230 депутатів "за".

"Ні в Міністерстві охорони здоров'я, ні Кабмін не спромоглися за останній рік дати відповідь на питання – що буде входити в гарантований базовий пакет медичної допомоги? Скільки коштує ця допомога? Скільки буде потрібно платити людям по співоплаті? Фактично зараз ми кидаємо людей під танки і даємо їм нові тарифи", – наголосила голова комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

 

Водночас інший законопроект, теж із медичного пакету, який передбачав зміни до Бюджетного кодексу, депутати відхилили. Голосів забракло навіть для того, щоб повернути документ на доопрацювання у профільний комітет.

Читайте: Реімбурсація, контракти і ліцензії: Ольга Богомолець про зміни в медицині, які в 2017-му відчують лікарі і пацієнти

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: