fbpx

Ми там, де гаряче, – Яна Зінкевич розповіла франківцям, як "Госпітальєри" рятують бійців на передовій

Суспільство 12:20, 20.03, 2017

Сьогодні в Івано-Франківськ приїхала Яна Зінкевич, командир медичного батальйону "Госпітальєри" та начальник медичного управління Української добровольчої армії під проводом Дмитра Яроша.

Яна Зінкевич розповіла історію батальйону "Госпітальєри". Через нього пройшло близько 300 медиків, половина з яких – по дві-три ротації. Це переважно лікарі, які їдуть на війну під час відпусток на основній роботі. Інша частина батальйону – парамедики, які весь час на передовій.

Сьогодні "Госпітальєри" працюють у трьох локаціях  Авдіївка, Мар’їнка та позиція "жовта", яку волонтери не розголошують.

"Ми знаходимось саме там, де "гаряче", а не там, де потрібна терапія. Ми стараємося надавати допомогу так, щоб це було максимально ефективно", – каже Яна Зінкевич.

"Госпітальєри" завжди відкриті для добровольців, для яких проводять спеціальне навчання та вишколи. Новобранці можуть асистувати вже досвідченим лікарям та парамедикам. 

"Кожен має робити не те, що він хоче, а те, що він має робити, і те, що принесе максимальну користь", – переконана командир.

За час роботи батальйону врятували близько 500 військових, допомагають родинам понад 80 загиблих. 

На сьогодні з Франківська є шість "госпітальєрів", у тому числі і жінка – Тетяна Мороз, яка пішла в батальйон услід за чоловіком.

"Команда "Госпітальєрів" з Франківська є однією з найсильніших. Тут люди більш згуртовані і відкриті до співпраці", – відзначила Яна Зінкевич. 

Читайте також екслюзивний репортаж КУРСу з бази "Госпітальєрів": Павлоград – залізний тил: репортаж з порога "пекла". ФОТО, ВІДЕО

"На жаль, влада не дуже сприяє нашій легалізації. Ми йдемо до того, щоб батальйон визнали під приводом нашого керівника (Дмитра Яроша – КУРС)", – каже Яна Зінкевич. При цьому вона наголошує, що "Госпітальєри" – аполітична структура.

1

Вона зазначила, що надавали допомогу навіть пораненим сепаратистам, а вже потім передавали їх правоохоронцям, оскільки основна місія батальйону – рятувати життя.

"Всі змучилися від війни, але не бачать вже її кінця-краю. Діаспора допомагає, але вже менше", – каже Яна.

Іванофранківець Богдан Савлюк подарував Яні Зінкевич іграшку-мініатюру волонтерки із серії "Теплих іграшок". А випускники Училища №3 подарували їй вироби із дерева.

2

Сьогодні в ОДКЛ Яна Зінкевич також зустрінеться з франківськими медиками. Вона каже, що це буде своєрідна агітація вступати у лави "Госпітальєрів". Вона розповість, як працювати з людьми, які повертаються з війни з різними травмами, а також як допомогти із їх соціалізацією.

На запитання про стан здоров’я Яна, яка пережила жахливу ДТП, відповіла відверто: "Здоров’я, чесно, погано. З такими травмами не виживають і не живуть. В Україні люди з такими травмами зазвичай лежать в квартирах, не мають жодної змоги жити самостійно. Я намагаюся робити все сама. Сторонньою допомогою користуюся мінімально". Яна зазначила, що її донька почувається чудово, незважаючи на стан мами. І радіє, що зважилась на народження дитини, хоча не думала, що виживе. "Я хочу зробити вільну країну для моєї доньки і зроблю все можливе", – каже Яна.

Нагадаємо, засновниця медичного батальйону "Госпітальєри" 20-річна Яна Зінкевич 5 грудня 2015 року потрапила в аварію поблизу Дніпропетровська. Її авто вилетіло з траси на слизькій дорозі і кілька разів перекинулося, Яна отримала переломи ребер і хребта. Її доставили в обласну лікарню, а після стабілізації стану – літаком на лікування в Ізраїль, де вона проходила лікування у кілька етапів.

Як писав КУРС, днями Яна Зінкевич вручила франківській волонтерці відзнаку "За мужність та милосердя".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: