fbpx

Мистецтвознавці дослідили музичне і театральне життя Станиславова. ВІДЕО

Наша історія 21:50, 07.10, 2016

6 жовтня в Івано-Франківську відбулася презентація наукової праці кандидата мистецтвознавства Лесі Романюк та доктора мистецтвознавства Мирона Черепанина "Музичне і театральне життя Станиславова (друга половина ХІХ – перша половина ХХ ст.)”.

Відродити забуту музику та відкрити невідоме – таку мету поставили перед собою прикарпатські науковці під час дослідження музичного та театрального життя Станиславова другої пол. XIX – першої половини XX століття. Після понад 10 років плідної роботи над книгою автори презентували монографію в Івано-Франківську. Кажуть, обрали саме цей столітній період для дослідження зовсім невипадково, пише ТРК "Вежа".

Для кожного дослідника важливо відшукати щось нове, кажуть автори видання. Тож їхня книга містить чимало цінної інформації, яку вони оприлюднили вперше.

Інформацію для своєї монографії вчені збирали з різних джерел, зокрема архівних. Мирон Черепанин чимало часу провів за вивченням тогочасних газет. І вручну їх конспектував.

Автори зізнаються, чимало здобутої інформації та фактів здивували і їх самих. До прикладу, професора Мирона Черепанина найбільше вразили сторінки особистого життя галицького композитора Дениса Січинського.

Станиславівські мистецько-просвітницькі товариства, тодішня музична освіта і концертно-виконавське життя, а також творча діяльність композитора Дениса Січинського. Унікальна мелодійна історія відображена на півтисячі сторінок. Так ретельно і системно історію музики Станиславова ще ніхто не досліджував, стверджують рецензенти.

Поки що унікальне видання "Музичне та театральне життя Станиславова" можна почитати лише у бібліотеках області. Втім, із появою меценатів, відзначають автори, книга з’явиться і на полицях крамниць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: