fbpx

МЗС РФ – Києву: Інцидент у Донецьку може мати незворотні наслідки

Суспільство 14:50, 13.07, 2014

Російська сторона розглядає інцидент у Донецьку (РФ), в результаті якого загинув місцевий житель, як черговий агресивний акт української сторони щодо суверенної російській території і громадян Російської Федерації.

Про це йдеться у заяві МЗС РФ, зробленій 13 липня, передає Українська правда.

"Вранці у неділю, 13 липня, українською армією був обстріляний фугасними снарядами Донецьк Ростовської області (РФ). В результаті попадання снаряда в житловий будинок один громадянин РФ загинув, два отримали серйозні поранення", – наголошується в повідомленні.

У МЗС Росії був запрошений повірений у справах України в Російській Федерації, де йому було висловлено рішучий протест російської сторони.

В переданій дипломату ноті наголошується, що російська сторона "розглядає дану провокацію як черговий агресивний акт української сторони щодо суверенної російській території і громадян Російської Федерації".

"Зазначений інцидент свідчить про вкрай небезпечну ескалацію напруженості в районі російсько-українського кордону і може мати незворотні наслідки, відповідальність за які ляже на українську сторону", – заявили в МЗС РФ.

"Російська сторона в черговий раз наполягає на неухильному прийнятті українською стороною рішучих заходів з припинення подібного роду провокацій", – наголошується в заяві.

Разом з тим заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін заявив про "жорсткі  відповіді на обстріл українськими військовими території РФ".

"Демарші будуть жорсткими, конкретними, але для цього потрібно з'ясувати всі обставини інциденту", – заявив Карасін.

Як відомо, 13 липня у Донецьку (РФ, Ростовська область) в результаті попадання міни у двір приватного будинку на вул. Балтійській загинув місцевий житель.

Слідче управління Слідчого комітету РФ по Південному федеральному округу порушило кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого п.п. "А", "е", "ж" ч. 2 ст. 105 КК РФ ("вбивство, скоєне загальнонебезпечним способом, групою осіб").

Разом з тим в ніч на 12 липня з району с. Куйбишеве (Ростовська область, Російська Федерація) відбувся мінометний обстріл пункту пропуску "Маринівка". Крім того, протягом 11 липня було зафіксовано декілька випадків порушення повітряного простору України безпілотними літальними апаратами, які залітали з боку Росії. 

Повідомлялося про те, що кордон з Луганщиною з боку РФ двічі перетнули колони важкої техніки під російськими прапорами.  Перша колона перетнула кордон близько 4:00, друга – близько 11:00.

"Ніхто вже не грає в конспірологію, танки йдуть під російськими прапорами, серед них є техніка новітньої модифікації, у тому числі Т-90. Частина техніки пішла на Суходільськ, Свердловськ та Ізварине, частина – на Луганськ", – зазначив луганський активіст Дмитро Снєгірьов.

МЗС України 12 липня висловило категоричний протест і направило відповідну ноту МЗС Росії у зв'язку з черговими кричущими фактами провокаційних дій на російсько-українському державному кордоні.

У свою чергу в МЗС РФ заявили: російська сторона залишає за собою право вжити всіх передбачених законодавством РФ заходів щодо захисту своєї території і забезпечення безпеки російських громадян. Також Росія заявила українській стороні "черговий рішучий протест" і зажадала "припинити обстріли російській території і порушення кордону РФ".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: