fbpx

На Бурштинській ТЕС погодилися зробити он-лайн моніторинг викидів публічним

Економіка 15:17, 23.06, 2017

Постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування заслухала інформацію від керівників "ДТЕК Бурштинська ТЕС" про вплив потужностей на екологічну ситуацію в області. І рекомендувала Департаменту екології ОДА вивчити та втілити досвід міста Дніпра, де запроваджують он-лайн моніторинг забруднення навколишнього середовища.

Питання, яке мала розглянути постійна депутатська екологічна комісія, звучало так: "Про загострення екологічних проблем на території міста Бурштина та Галицького району Івано-Франківської області в зв'язку з невиконанням ТОВ "ДТЕК" зобов'язань відповідно до інвестиційного договору як складової договору купівлі-продажу державного майна ПАТ "Західенерго"". Проте голова комісії запропонував істотно пом'якшити формулювання і в такий спосіб вивів питання інвестиційних зобов'язань та конфлікту керівництва із профспілками підприємства з обговорення. Кінцеве формулювання питання, що його розглянула комісія облради, – "Екологічна ситуація в області та в Галичі зокрема".

Формулювання, очевидно, змінили під формат "ДТЕК Енерго" компанія привезла презентацію Бурштинської ТЕС. Це замінило депутатам аналіз екологічної ситуації в області.

"Основні викиди Бурштинської ТЕС, яка генерує електроенергію, спалюючи вугілля: пил, оксиди сірки та азоту. Це 80% всіх викидів. Плюс значні викиди парникових газів, тобто оксид вуглецю",  повідомила під час презентації керівник департаменту з екологічної безпеки "ДТЕК Енерго" Ірина Вербіцька.

За її словами, Бурштинська ТЕС працює переважно на експорт, лише два з 12 енергоблоків з 2015 року виробляють енергію для української території.

Читайте: Бурштин: гроші зникають, залишаються попіл і дим

З 2012 року, відколи Бурштинська ТЕС була приватизована, динаміка викидів зростала, зменшення зафіксоване лише минулого року. Наведені під час презентації цифри свідчать, що в атмосферу Прикарпаття у 2012 році викинули 174,4 тис. тонн відходів, у т. ч. пилу, твердих частинок, які залишаються після спалювання вугілля. У 2013 році – 182,4 тис. т, у 2014 – 199,7 тис. т, в 2015 – 198 тис. т та в 2016 році – 168,5 тис. тонн.

Зменшення викидів забезпечила реконструкція блоків і очищуючих електрофільтрів, яку розпочали в 2016 році. Упродовж 2017-2018 років, запевнило керівництво компанії, реконструкція одного 10 блоку дозволить зменшити викиди в 7 разів. Цьогоріч на Бурштинській ТЕС планують втілити 4 проекти, спрямовані на покращення екологічної ситуації.

Вимоги зі зниження концентрації забруднюючих речовин у викидах в повітря – це вимоги директив ЄС, зазначила Вербіцька. Так, станом на 2018 рік Україна має у 18 разів зменшити викиди пилу в атмосферу, щорічне зменшення забруднення повітря має протривати до 2028 року.

"На рівні держави прийнятий "Національний план скорочення викидів України", – зазначила вона, – відтак із діючих 223 ТЕС, які є в Україні, тільки 90 включені до національного плану модернізації. Решта будуть поступово виведені з експлуатації. До 2033 року їх закриють".

Бурштинська ТЕС серед підприємств, які будуть збережені. Енергоблоки, які не відповідають екологічним нормативам, також зупинять – до 2023 року. Водночас до 2020 року на ТЕС мають визначитися з технологіями будівництва і розпочати зведення нових потужностей. Введення в дію нових енергоблоків запланували на 2025-2027 роки. Скільки їх буде і за якою технологією вони вироблятимуть енергію, наразі не повідомляють.

"Галицький район дійсно має проблеми з екологією. Здоров'я людей в районі не можна назвати добрим", – виступив голова Галицької районної ради Павло Андрусяк.

Він констатував, що проблеми з екологією – це перш за все наслідок 50 років роботи ТЕС в районі. І сконцентрувався на інших проблемах, як-от безробіття – одне з найвищих в області – та розвиток віддалених сіл. Бурштинська ТЕС, за словами Андрусяка, на прохання районної влади фінансує соціальну сферу району. Тож це важливий інвестор.

"Нам у співпраці з Бурштинською ТЕС потрібна "дорожня карта" – які кошти вкладаються в екологічну складову рік за роком і на що ми вийдемо в підсумку. До цього ми можемо прив’язати економічний розвиток району загалом та розвиток медицини в районі. У нас зараз є величезна проблема – дві третини мешканців району або не мають води, або відчувають її нестачу, такі дані нашого дослідження. Ще трохи – і район залишиться без води. Починаємо вести водогін від Галицького водозабору в Дубівецький напрям – його вартість понад 5 млн грн. Єдиним партнером у цій роботі є Бурштинська ТЕС. Але ви подивіться: будь-який великий інвестор, який є на території Прикарпаття, він або пилить – як ЦШК, або погано пахне – як "Даноша", або димить – як Бурштинська ТЕС", – висловився голова Галицького району.

За підсумками обговорення депутатська коміся облради одноголосно прийняла рішення рекомендувати керівництву області та району розробити спільно з "ДТЕК Бурштинська ТЕС" згадану "дорожню карту", тобто скласти план розвитку підприємства з прив'язкою до місцевої економічної та екологічної ситуації.

Депутати звернулися до представників компанії з пропозицією запровадити спостереження за роботою фільтрів – у режимі реального часу зробити доступним он-лайн моніторинг викидів у повітря. Ірина Вербіцька пояснила, що такий моніторинг доступний лише на двох реконструйованих блоках – наразі для службового користування. Представники ТЕС не заперечували зробити показники викидів на оновлених потужностях загальнодоступними. Зійшлися на тому, що Департамент екології ОДА вивчить досвід міста Дніпра, де саме зараз запроваджують екологічний моніторинг викидів усіх промислових підприємств на території міста. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: