fbpx

На Бурштинській ТЕС протестували і вимагали підвищити зарплату. ФОТО

Економіка 07:21, 30.09, 2016

Сьогодні, 29 вересня, на Бурштинській ТЕС відбувся протест працівників, які висловили вимоги про дотримання керівництвом їхніх соціальних зобов'язань та підвищення заробітної платні.

Акцію організували ініціативні групи та профком ТЕС. Біля воріт першої прохідної зібралося кілька сотень працівників Бурштинської ТЕС. Через специфіку теплоенергетичної галузі люди не можуть зупинити блоки станції (втім, такі радикальні ідеї начебто звучали на попередніх зборах профкому ТЕС) і страйкувати, тому вони протестували в обідній час. За їхнім ствердженням, це попереджувальний захід, аби змусити керівництво вийти на діалог, пише 0342.ua

Рядові ТЕСівці розповіли, що наразі середня зарплатня у них становить близько 4300 грн, а в керівництва мінімум 25-30 тисяч грн. Притому керівництво не дотрималося жодної з обіцянок та вимог про підвищення заробітних плат, про яке йшлося у 2012 році. Саме тоді власником Бурштинської ТЕС стала ДТЕК, чиї безпосередні власники і штаб-квартира знаходяться у Донецькій області, сьогодні на території ДНР.

Під час самого протесту працівники, які знаходилися на території ТЕС, зібралися і стукали касками об землю. У цей час решта працівників, яких не впустили за ворота, підтримували колег гучними оплексами й криками.

Голова профкому ДТЕК Бурштинська ТЕС озвучив журналістам чотири чіткі вимоги протестувальників. Перша – це підняти зарплату працівникам ТЕС. Зокрема, підрахований відсоток збільшення за 4 роки діяльності ДТЕК склав 100%.

Друга вимога працівників стосується вислуги років, яку в них забрали. Така вислуга характерна для складних професій, але зараз в Україні вона зберігається в освітній, правоохоронній, медичній галузях.

Третю вимогу працівників становить отримання одноразової допомоги у зв'язку з відпусткою. І четверта вимога – повернути штатну чисельність працівників.

Протестувальники запевнили, що планують продовжувати акції протесту до того часу, поки до їхніх вимог не дослухається керівництво ДТЕК. Крім того, працівники планують залучити до справи Державну фінансову інспекцію, журналістів та широку громадськість, а також повернути підприємство у державну власність.

У прес-службі  ДТЕК Бурштинської ТЕС повідомили, що працівники вчасно отримують платню, котра найвища в області. Директор ДТЕК Бурштинської ТЕС Андрій Шувар зустрівся з представниками ініціативної групи та профспілковим комітетом станції і обговорив питання, що хвилюють працівників електростанції.

 "Незважаючи на борг ДП "Енергоринку" перед Бурштинською ТЕС за вже вироблену електроенергію у розмірі майже 1,5 млрд грн, на станції немає жодного дня заборгованості з виплати зарплатні. Більше того, у квітні відбулось підвищення в середньому на 10,4%. І тепер середня заробітна плата на нашій ТЕС становить 8926 гривень. Хочу також зазначити, що середньорічний тариф на вироблену електроенергію не покриває вартість вироблення електроенергії. Це стало основною причиною, що за підсумками минулого року наша станція отримала 840 млн гривень чистого збитку. При цьому у нас не було навіть розмов про можливі затримки виплати заробітної плати", – повідомив директор ДТЕК Бурштинської ТЕС Андрій Шувар.

У прес-службі ДТЕК Бурштинської ТЕС також повідомили, що, за інформацією головного управління статистики Івано-Франківської області, мешканці Бурштина заробляють найбільше в області. Такий високий показник є завдяки високим зарплатам на ДТЕК Бурштинській ТЕС.

"Наголошуємо, що керівництво ПАТ "ДТЕК Західенерго" і ДТЕК Бурштинської ТЕС завжди відкрите до конструктивного обговорення наявних питань, для чого пропонує проводити, у разі потреби, відповідні зустрічі та перемовини з працівниками ДТЕК Бурштинської ТЕС та профспілковим комітетом електростанції для прийняття спільних рішень, націлених на покращення ситуації в цілому",  йдеться в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: