fbpx

На Долинщині вперше видали книгу для людей із вадами зору

Культура 18:29, 14.02, 2017

14 лютого цього року на базі Вигодського навчально-реабілітаційного центру за ініціативи піклувальної ради цього закладу та Долинської районної державної адміністрації було проведено соціальну акцію "Регіональний першодрук Брайля".

Громадські діячі уперше у регіоні надрукували книги брайлівським шрифтом. Першодруком стала книга Івана Франка "Украдене щастя", яка вийшла у трьох томах, повідомили у Вигодському навчально-реабілітаційному центрі.

Життя і творчість Каменяра тісно пов’язані із Прикарпаттям, зокрема з Долинщиною, у яку його привела любов до подорожей, карпатської природи та до Ольги Рошкевич із села Лолин. Драма "Украдене щастя" – найвизначніший сценічний твір Івана Франка, що вивчається за програмою загальноосвітньої школи і є визначним внеском у розвиток української драматургії.

Перші примірники з підписами видавців і меценатів соціальної акції вручили під час акції представникам бібліотек Долини, Вигоди та Лолина, Вигодського НРЦ, УТОСу. Отримали свої примірники і меценати-організатори акції. Розробила дизайн і здійснила друк титульних сторінок директор центру Оксана Якимів, підбір твору і його макет – вчителі української літератури Галина Важна та Ілона Гладун, конвертування, форматування і друк – тифлопедагог Василь Гошовський і програміст центру Олег Пилипів.

Ініціюючи виконання програм соціального захисту щодо осіб з порушеннями зору голова Долинської районної державної адміністрації Юрій Мазур уклав угоду із Вигодським НРЦ ще одного соціального проекту "Адміністрація, доступна для дітей із особливими потребами", про що врочисто підписав угоду з директором центру Оксаною Якимів.

Вигодський навчально-реабілітаційний центр у цей день також започатковував нові форми стратегічного розвитку соціального підприємництва навчального закладу із забезпечення навчальною і художньою літературою бібліотек області та навчальних закладів, які здійснюють інклюзивну освіту дітей з порушеннями зору. Тренінги і майстер-класи відбуватимуться тут не лише для дітей з порушеннями зору, а й для їх батьків та вчителів, бібліотекарів, щоби навчальні і культурні потреби осіб, що мають проблеми із зором чи втратили його, були реалізовані через художнє слово і навчальну літературу.

Саме такою і була мета першого в регіоні соціального проекту "Регіональний першодрук Брайля" – забезпечити доступ осіб з порушеннями зору до ознайомлення із творами української літератури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: