fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • На перший карильйонний фестиваль до Гошева з’їхались дзвонарі зі всієї України, Польщі, Бельгії та Росії. ФОТО. ВІДЕО

На перший карильйонний фестиваль до Гошева з’їхались дзвонарі зі всієї України, Польщі, Бельгії та Росії. ФОТО. ВІДЕО

Культура 07:14, 15.06, 2015

У селі Гошів Долинського району в неділю, 13 червня, відбувся перший Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва "Дзвони Ясної Гори єднають усіх".

Сотні прочан після святкової Літургії мали можливість послухати класичні твори виконані, на карильйоні – ударному музичному інструменті, що являє собою набір точно налагоджених дзвонів з механічним керуванням, передає Репортер.

За словами ігумена Гошівського Свято-Преображенського василіанського монастиря отця Дем’яна Кастрана, – це історичний фестиваль, який розпочинає нову сторінку духовного дзвонарного мистецтва.

1

"Цього року ми запросили учасників з різних країн – Польщі, Бельгії, Росії та України, – говорить отець Дем’ян. – Фестиваль організували, аби люди зрозуміли, що таке дзвонарне мистецтво, розуміли зміст дзвонів, що на них виконується не лише передзвін, але й цілі композиції".

Свято відкривали церковним гімном "Боже великий, єдиний". Також на фестивалі звучав Гімн України та класичні твори мистецтва.

2

До речі, Гошівський карильйон – другий на теренах України та перший на Заході. Дзвони для нього відливали у Бельгії у 2012 році.

"Цей карельйон розміщений у нашій дзвіниці, він має 52 дзвони у чотири октави, – розповідає отець Дем’ян. – За технічними можливостями він навіть кращий за карильйон у Михайлівському соборі в Києві. Він був вилитий на Волині і також має 52 дзвони".

Відео Юлії Плисюк:

 

 

За словами ігумена монастиря, дуже сподіваються, що цей фестиваль буде мати продовження. При монастирі навіть планують відкрити першу в Галичині карильйонну школу.

"Можемо давати концерти щонеділі після Літургії, – каже отець Д’емян. – Наприклад, у бельгійському містечку Мехелен, який став європейським центром дзвонового лиття та дзвонарської музики, кожна субота, неділя та понеділок – це дні карильйонних концертів. З’їжджаються люди зі всієї  країни, аби послухати музику дзвонів. У нас цей фестиваль – тільки початок".

3

Під час фестивалю охочі мали можливість відвідати конференції та більше дізнатися про історію дзвонарства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: