fbpx

На Франківщині доходи пересічної сім'ї у 2015 році становили майже 6 тисяч гривень

Суспільство 15:55, 03.08, 2016

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке проводиться Головним управлінням статистики, середньомісячні загальні доходи пересічного домогосподарства Івано-Франківщини у 2015 році становили 5839 грн, що на чверть більше, ніж у попередньому році.

Рівень середньомісячних еквівалентних загальних доходів одного прикарпатця перевищив встановлений прожитковий мінімум майже в 2 рази. Упродовж  останніх чотирьох років спостерігається тенденція щодо зменшення частки населення області із середньодушовими еквівалентними доходами на місяць нижче прожиткового мінімуму – з 12,9% у 2012 році до 0,9% у 2015 році. При цьому середньорічний розмір прожиткового мінімуму зріс на 17,7%.

Основним джерелом наповнення сімейного бюджету залишаються доходи від зайнятості, які склали 52,3% усіх надходжень. Частка пенсій, стипендій та соціальних допомог (включаючи готівкові і безготівкові пільги та субсидії) становила чверть усіх ресурсів.  Десяту частину склали доходи від особистого підсобного господарства та самозаготівель. Решта становили допомоги від родичів грошима і продуктами харчування, інші грошові доходи, використані заощадження, позики, повернені домогосподарству борги тощо.

Сукупні витрати середньостатистичного домогосподарства області у 2015 році становили 5495 грн у місяць. У їх структурі переважали витрати на продовольчі товари та харчування поза домом – 56,1%. На придбання непродовольчих товарів сім’ї направляли 27,3% усіх видатків, на оплату  послуг – 10,3%. Частка інших витрат (допомога родичам, купівля акцій, нерухомості, будівництво, капремонт, вклади до банків) зменшилась у порівнянні з 2014 роком на 0,6 в.п. і склала 6,3% сукупного рівня.

За результатами модульного опитування домогосподарств щодо самооцінки їх доходів, кожне тринадцяте домогосподарство нашого краю відповіло, що отриманий упродовж 2015 року дохід був достатній, проте зробити заощадження їм не вдалося. Щоб не відчувати себе бідними, майже дві третини сімей області вважають, що їх грошовий дохід повинен становити близько п’яти тисяч гривень на одну особу в місяць, одна третина – близько десяти тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: