fbpx

На горі Піп Іван у Карпатах закрили будівельний сезон. ФОТО

Культура 15:15, 07.11, 2015

Активісти туристичного товариства "Карпатські Стежки" разом з іншими волонтерами та працівниками закрили будівельний сезон робіт на обсерваторії на горі Піп Іван.

"Вдалось встановити 3 металеві віконниці в приміщенні дизельної та підмурувати їх, було встановлено й дерев’яні двері. Тож дизельна тепер повністю закрита. Для потреб туристів виділено дві кімнатки в перешийку господарського блоку з головною будівлею. Тут встановлено двері, вікна та дерев’яний настил. Отже, в негоду тут можна сховатись та заночувати", – написав у Facebook калуський волонтер Василь Фіцак.

Він додав, що встановили металеву кришку-заглушку на димар. В приміщенні, де облаштовано пост рятівників, встановили ще одні двері в коридорчику. Вдалось заклепати тріщини мідної покрівлі на даху.

"Причиною пошкодження частини покрівлі може бути бракована мідна бляха, не виключено, що і туристи, які туди постійно залазять і ходять в тяжких черевиках, могли її прорвати. Хтось навіть свідомо зробив декілька дірок у блясі гострим предметом",  написав волонтер.

Активісти "Туристичного товариства "Карпатські Стежки" з 30.10-5.11.2015 разом з іншими волонтерами та працівниками закр…

Posted by Vasyl  Fitsak on 6 листопада 2015 р.

Нагадаємо, члени  туристичного товариства приєдналися до бригади будівельників, які проводять відновлювальні роботи в обсерваторії.

Відновлення покинутої астрономо-метеорологічної обсерваторії розпочалось у 2012 році, коли стартував спільний українсько-польський проект за участю Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника і Варшавського університету.

Астрономі́ічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван, звана також Білий Слон, – найвища споруда в Україні, в якій постійно жили й працювали люди (2028 м над рівнем моря). Обсерваторія діяла в 1938 – 1941 роках.

Задекларовано, що обсерваторія на горі Піп Іван у Карпатах відновить свою роботу у 2018 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: