fbpx

На Калущині провели ювілейні десяті "Угринівські фестини"

Культура 22:42, 20.02, 2017

Цьогорічні "Угринівські фестини" присвячені одразу трьом ювілеям - 570-річчю першої письмової згадки про село Старий Угринів, 65-м роковинам масової депортації - комуно-більшовицька влада пробувала ліквідувати село, а також та 40-річчю утворення Середньоугринівської сільської ради.

В рамках заходу відбулися урочисті збори та концертна програма за участю художньо-мистецьких колективів Народних домів Середньоугринівської сільської ради та гостей зі споріднених громад Західної України. Долучився до заходу і депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Андрій Марійчин, інформує прес-служба партії.

"Так повелося, що український народ віддавна бореться за свою волю і незалежність. Тисячу років передавалась ця боротьба з покоління в покоління, і тільки в новітній історії ми маємо дві страшні війни – національно-визвольну війну 40-50 років і зараз страшну війну на сході Україні. В 50-х роках очолив ОУН воїн і провідник української нації Степан Бандера, який народився тут. Маю велику честь бути присутнім на цьому заході, вклонитися людям, які живуть в такому видатному селі", – зазначив депутат.

"Угринівські фестини" вже вдесяте проводять на Калущині. В Івано-Франківській, Львівській, Волинській та Тернопільській областях є 10 населених пунктів з назвою Угринів, на захід традиційно запрошують представників цих сіл.

"Ми з ними співпрацюємо тривалий час, вже провели чимало культурно-мистецьких і спортивних заходів, зустрічей на історичну тематику. У нас є музей імені родини Марчаків, де представлені матеріали про ці громади. Цього року ми оновили виставку в музеї, представили матеріали про насильну депортацію, зібрали матеріали про отця Миколу Перепічку. Плануємо видати історичну монографію про ці села",  розповідає сільський голова.

Жителі села Середній Угринів відзначають, що такі заходи популяризують їхнє село, яке має вражаючу історію.

"Наше село відоме людьми, які воювали в Українській повстанській армії. Цей захід проводиться і для того, щоб і наші люди знали історію свого села, про людей, які його зберегли. Важливо, щоб історія села була донесена і до молоді, багато молодих людей покидають село, думаю, якби вони більше знали про село, то намагались б його розвивати, робити кращим і жили б тут",  каже місцева жителька Христина.

Андрій Марійчин передав вітання від народного депутата Юрія Дерев’янка та повідомив, що партія "ВОЛЯ" передасть проектор і ноутбук для потреб Середньоугринівської молоді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: